Misija ovog Britanca: Pobrinuti se da “Yugo” i “Stojadin” ne padnu u zaborav (Foto)

Objavljeno: 18. 9. 2014 u 12:58h

Phil Dust, Britanac iz Ipstonesa, ima neobičnu misiju. Naime, ovaj zaljubljenik u Zastavina vozila želi vozila poput Yuga ili Zastave 101 spasiti od zaborava, ali i vratiti ih na dobar glas.

m1

Ovaj učitelj tvrdi da su vozila poput “Stojadina” pred izumiranjem, a njegov je plan to spriječiti.

“Kad sam 2010. osnovao klub koji okuplja vlasnike Yuga i Zastave 101, došli smo do zaključka da se na britanskim prometnicama nalazi svega 25 ovih automobila”, govori Dust za The Wall Street Journal i objašnjava da su Zastavina vozila postala poznata u Britaniji tijekom osamdesetih, kada je kragujevačka fabrika izvozila svoje automobile u zemlje zapadne Europe.

m2

“Bili su to najjeftiniji modeli na britanskom tržištu, ali se upravo zbog njihove male vrijednosti vlasnici nisu za njih previše brinuli, pa su automobili brzo propadali”, govori Dust i nastavlja: “Yugo je došao na loš glas nakon nesreće koja se dogodila 1989. u SAD, kada je zbog jakog vjetra jedna žena sletjela automobilom u jezero s mosta u Michiganu, ali sudbina mu je konačno zapečaćena početkom devedesetih, s raspadom bivše Jugoslavije”.

“Automobili su ubrzo počeli nestajati s američkih i britanskih ulica, a prodavači su, nakon što je prekinuta isporuka rezervnih dijelova, bili prisiljeni preostala vozila rastavljati kako bi imali dijelove za servisiranje i redovno održavanje”, objašnjava Dust.

m3

Njegova fascinacija Yugom i Zastavom počela je sasvim slučajno. Htio je sinu kupiti automobil preko eBaya i tada se po prvi puta pobliže upoznao s Yugom i očigledno mu se svidio toliko da je nabavio još četiri komada.

Jedan od njih je i model koji je u Britaniji poznat kao Yugo 311, a mi ga znamo kao Zastavu 101. To je ujedno i najnoviji primjerak u njegovoj kolekciji. Žuti “Stojadin” 28 godina bio je zaboravljen u jednoj garaži, a tada ga je otkrio Dust.

m4

“Otkupio sam ga za 150 funti od jedne žene, zatim ga oprao i odvezao na servis gdje su mu zamijenili kočnice. Automobil je sada spreman za svoju prvu vožnju u posljednjih 28 godina”, govori ponosni vlasnik i osnivač kluba ljubitelja Zastavinih vozila čiji moto glasi: “Neko mora povesti računa i o ovim automobilima, ili će u suprotnom zauvijek nestati”.

Izvor: Index.hr

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/magazin/automobilizam/misija-ovog-britanca-pobrinuti-se-da-yugo-i-stojadin-ne-padnu-u-zaborav-foto/||claudebot