Kandidati koji su na rukovodećim pozicijama u državnoj službi dužni su podnijeti ostavku

Objavljeno: 16. 9. 2014 u 14:00h

Transparency International Bosne i Hercegovine poziva rukovodeće državne službenike koji su se kandidovali za Opšte izbore 2014. da, u skladu sa relevantnim zakonima o državnoj službi, podnesu ostavke na pozicije u državnoj službi.

TI-BIH

TI BiH podsjeća da je u članu 16. Zakona o državnoj službi BiH, kao i u relevantnim propisima na nižim nivoima, psopisano da je, u slučaju potvrđivanja kandidature za javnu funkciju, rukovodeći državni službenik dužan da podnese ostavku na mjesto u državnoj službi. S druge strane, za ostale državne službenike će se smatrati da je državni službenik na odsustvu iz državne službe od trenutka kada je potvrđena njegova kandidatura za javnu funkciju na koju se bira direktno ili indirektno, ili od trenutka kada je imenovan na položaj u bilo kojem zakonodavnom ili izvršnom organu, na bilo kojem nivou vlasti u Bosni i Hercegovini.

TI BiH takođe podsjeća da su Zakonom o državnoj službi BiH predviđene i novčane sanckcije u iznosu od 2000 do 5000 KM za rukovodeće državne službenike koji ne podnesu ostavku na radno mjesto u državnoj službi nakon što je potvrđena njihova kandidatura.

TI BiH će stoga u narednom periodu pratiti da li su ispoštovane navedene odredbe propisa o državnoj službi i sva eventualna odstupanja prijaviti nadležnim institucijama, te apeluje na kandidate na koje se ove odredbe primjenjuju da sami postupe po zakonu i podnesu ostavke.

Banjaluka.com

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/kandidati-koji-su-na-rukovodecim-pozicijama-u-drzavnoj-sluzbi-duzni-su-podnijeti-ostavku/||claudebot