Kako naučiti voljeti sebe?

Objavljeno: 16. 9. 2014 u 15:08h

Zasigurno ste već čuli da svaka promjena u vašem životu, ali i cijelome svijetu, započinje od vas. Ako se ne cijenite i ne volite dovoljno, vjerojatno vam stvari ne idu u životu onako kako biste željeli. Drastične promjene započnite tako što ćete naučiti voljeti sebe.

ziv

Ako ste ikada razmišljali o osobnoj promjeni i tražili literaturu koja će vam u tomu pomoći, zasigurno ste naišli na autoricu Louise L. Hay. Mnogi se zaklinju da je promijenila njihov život nabolje. U svojoj novoj knjizi ‘Snaga je u vama’, koju je u Hrvatskoj izdala nakladnička kuća Mozaik knjiga, popularna autorica, među ostalim, donosi i deset savjeta kako zavoljeti sebe.

Prestanite se kritikovati

Kada sebe učinimo lošima, tada imamo velike probleme. Osobe koje su odrastale u disfunkcionalnim obiteljima stječu naviku nemilosrdnog samoosuđivanja te vjeruju da nešto nije u redu s njima. Koliko često si kažete u sebi da ste glupi, ružni, nesposobni, neprivlačni? Iznimno je važno shvatiti koliko vrijedite. Počnite otkrivati svoje kreativne različitosti i različitosti osobnosti te se počnite cijeniti upravo zbog tih različitosti. Kada ste kritični prema sebi, zasjenjujete vlastitu kvalitetu.

Prestanite se plašiti

Zastrašujućim mislima samo pogoršavate situaciju, a male probleme pretvarate u ogromne. Vrijeme je da strahu pristupite na drugačiji način. Umjesto misli koje vas plaše i stvaraju nove probleme, svjesno izaberite drugačije misli. Pojasnite si koliko god treba da vas zastrašujuće misli neće odvesti nikamo i potom odaberite misli koje vas podržavaju i hrabre. Nije teško, potrebno je samo malo prakse.

Budite strpljivi, ljubazni i nježni prema samima sebi

Nestrpljenje je otpor prema učenju novih stvari o samima sebi pa mnogi zaboravljaju uživati na samom putu spoznaje. I strpljivost se može vježbati. Promjena je proces i to ne smijete zaboraviti. Svaki dan nastojite sami sebi pokazati nježnost, ljubaznost i strpljenje. S vremenom ćete biti sve bolji u tome, a to će vam postati i dobra navika.

Naučite biti nježni prema vlastitim mislima

Ne smijemo se mrziti zbog negativnih misli i ne smijemo se zbog toga okrivljavati. Ono što trebamo učiniti jest stvarati nove navike – vježbe opuštanja, meditiranje, vizualizovanje. Sve tri metode dovest će vas do ljepših i pozitivnijih misli. Svatko ima negativnih misli i rješenje nije da se bičujete zbog toga. Polako vježbajte i ispunite se sretnijim mislima.

Pohvalite sami sebe

Pohvala izgrađuje duh. Ako ste se dosad samo kritizirali, bit će vam teško hvaliti se. Ali vi svejedno počnite to činiti. Možete krenuti s malim stvarima – primjerice, recite si da ste lijepi. Neće vam ići na početku, ali s vremenom hoće, a tada se počnite hvaliti i za puno veće stvari. Nije cilj da hodate svijetom i nabijate svima na nos kako ste vi najbolji, nego je cilj da osvijestiti vlastitu vrijednost. Nažalost, mnogi ljudi nisu svjesni koliko vrijede i koliko daju najbolje što mogu.

Dopustite drugima da vam pomognu

Kada trebate pomoć, zatražite je. To što mislite da možete sve sami, znak je jakog ega i slabosti. Dopustite bliskim ljudima da vam pruže pomoć. Povjerite im svoje probleme jer više glava je pametnije od jedne. Ako nosite puno stvari i susjed vam ponudi pomoć, prihvatite je. To je također jedan oblik razvijanja povjerenja i dobrih odnosa.

Zavolite vlastite negativnosti

Svaki čovjek u sebi ima i pozitivno i negativno i to je normalno. Umjesto da se stalno kažnjavate zbog vlastitih negativnosti, pokušajte ih zavoljeti. Prvi je korak da ih prepoznate, a potom da ih prihvatite i zavolite. Kada to napravite, umanjujete njihovu moć i lakše sebe mijenjate nabolje. Nemojte si govoriti da mrzite što ste, primjerice, brzopleti. Nitko nije savršen pa tako ni vi. Sprijateljite se i sa svojim ‘tamnim’ stranama.

Brinite se o svojemu tijelu

Razmislite koliko brige posvećujete svojemu automobilu ili svojoj kući… A koliko pozornosti posvećujete vlastitom tijelu? Alkohol, droga, cigarete, nezdrava hrana, nekretanje… Sve to narušava vaše tijelo. Ako i prakticirate neke ili sve od navedenih stvari, to ne znači da ste loša osoba. Jednostavno niste pronašli bolji način da se njegujete. Možete to promijeniti. Birajte zdraviju hranu, prestanite pušiti te konzumirati alkohol i droge. Potražite pomoć, učinite dobro za svoje tijelo pa će vas zdravlje dugo služiti.

Volite sebe – sada!

Nemojte čekati da se sve u vašem životu posloži savršeno pa da se onda volite. Cijenite i volite sebe sada – iako nemate partnera, nemate dobar posao, imate nekoliko kilograma viška. Sada se volite jer jedino tako ćete moći promijeniti stvari u životu kojima niste zadovoljni. I jedino tako naučit ćete voljeti i druge s njihovim nesavršenostima.

Izvor: tportal.hr

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/kako-nauciti-voljeti-sebe/||claudebot