Pred nama je zima koja bi mogla biti rekordna po padavinama!

Objavljeno: 14. 9. 2014 u 13:01h

Prema trenutnim prognostičkim modelima, zima koja je pred nama mogla bi biti rekordna kada je riječ o količini snježnih padavina, a prvi snijeg u regiji može se očekivati već idućeg mjeseca ili najkasnije početkom novembra!

snijeg

“Snijega neće nedostajati” – navode na stranici Vremenska prognoza za HR i BIH svakodnevna, koja je poznata po vrlo tačnim i preciznim prognozama.

“Trenutna prognoza govori da će zima biti aktivna po padavinama i drugi dio zime trebao bi biti oštriji u odnosu na prvi dio” – navodi isti izvor.

Zanimljivo je i da meteorolog Željko Majstorović daje sličnu prognozu. Uz napomenu kako su vremenske prilike posljednjih godina neujednačene, Majstorović naglašava kako su temperature najavljene za septembar – u granicama normalne. Oscilacije vremena će, kako dodaje, i dalje biti prisutne i uslovljavaju stalnu smjenu različitih tipova vremena.

“U oktobru očekujemo nešto duže sunčanih intervala, ali isto tako ostaje promjenjivo vrijeme. U novembru će takođe biti padavina s tim što između 5. i 10. u mjesecu očekujemo snijeg”, kazao je.

Kada je riječ o nestabilnom i promijenjivom vremenu, Majstorović kaže kako klimatske promjene sve brže napreduju, a srednja temperatura je na cijeloj planeti u porastu, pa tako raste i promijenjivost vremena.

“Dvije trećine planete je pod vodom, i kad temperatura raste, dolazi do isparavanja sa okeana i mora tako da to znači veću količinu vlage, stoga mora padati kiša. Sve je veća turbulencija vremena tj. atmosfere”, kaže Majstorović te dodaje kako napredak tehnologije omogućava da kratkoročne prognoze dobro prate vremenske oscilacije.

Još uvijek je teško, tvrdi Majstorović, govoriti o zimskim temperaturama i vremenskim prilikama koje nas čekaju u tom godišnjem dobu.

“Dugoročna prognoza ne može predvidjeti zimu, ali ono što se može sigurno reći jeste da su vremenske oscilacije sve veće. Možemo očekivati, nažalost, i narednih godina slično vrijeme, biće nepogoda poput onih koje su bile u maju. Čitavo društvo mora tome da se prilagodi, počevši od monitoringa pa do organizacija na terenu. Svi moramo biti uvezani i reagovati na vrijeme”, zaključuje Majstorović.

Izvor: Doznajemo

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/pred-nama-je-zima-koja-bi-mogla-biti-rekordna-po-padavinama/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])