U Karlovcu se oglasile sirene za opštu opasnost

Objavljeno: 13. 9. 2014 u 11:21h

U Karlovcu su se jutros oglasile sirene za opštu opasnost zbog visokog vodostaja Korane i Kupe, a naređena je i evakuacija stanovništva iz pojedinih mjesnih zajednica i gradskih kvartova.

poplava

Sirene za opštu opasnost oglasile su se jutros u 9.10, a vrhunac vodenog talasa kroz Karlovac očekuje se danas u podne, prenose hrvatski mediji.

Portparol grada Karlovca Ana Župančić Žunac rekla je da je jutros oko 5 časova zbog visokog vodostaja proglašena vanredna situacija.

Naređena je evakuacija stanovništva na područjima Gornje Mekušje, Kobilić Pokupski, Husje, Donje Mekušje, dio Mostanja, Logorište i dio Male Švarče.

Stanovništvo i stoka od Belajskih Poljica u Bariloviću pa sve do mjesta nizvodno od Karlovca biće evakuisani.

“Objekti se više ne brane. Očekuje se vodostaj pola metra viši od onoga u februaru. Jedino što se sada može napraviti i što se užurbano radi su ‘zečji nasipi’ kojima će biti podignut u visinu postojeći nasip na Rakovcu”, rekao je šef karlovačkih vatrogasaca Goran Franković.

Građanima pomažu vatrogasci, pripadnici Hrvatske vojske i policije, Uprave za zaštitu i spašavanje, Gorske službe spašavanja, Crvenog krsta, radnici iz gradskih preduzeća.

Stručne službe Hrvatskih voda obavijestile su komandu zaštite i spašavanja Karlovačke županije da je u gornjem dijelu vodotoka rijeka Korane i Kupe zabilježen natprosječan porast vodostaja.

Prognoze su da bi ovaj vodostaj mogao biti i veći od onog u februaru kada je bilo poplavljeno blizu hiljadu kuća.

Na ulicama su ostali zarobljeni brojni automobili, a prevoz se vrši čamcima i kanuima.

Stanovništvo je na gornjim spratovima kuća, a tešku situaciju dodatno pogoršava kiša.

U porastu su i svi vodostaji na području Siska i Sisačko-moslavačke županije, a očekuje se i dolazak ogromnog vodenog talasa rijekom Kupom iz Karlovca.

Na ovom području pune se vreće s pijeskom, angažovane su stotine vatrogasaca, a gradski Štab za zaštitu i spašavanje pozvao je sve vlasnike stoke da što prije povuku stoku s područja Lonjskog i Odranskog polja.

Radnici “Hrvatskih voda” podigli su u visinu nasip u Odranskom polju, djelimično i u Starom Pračnu u dužini od 600 metara, a veoma je kritično u Žažini, gdje nisu dovršeni radovi na nasipu, pa ogorčeni mještani vode nadljudsku borbu da kuće zaštite od vodene bujice.

I u Letovaniću se plaše ogromnog vodenog talasa koji stiže Kupom, a u obližnjem Farkašiću uvedene su vanredne mjere odbrane od poplave.

U pomoć Sisku, te mještanima Letovanića i Žažine danas stiže 250 pripadnika Oružanih snaga Hrvatske.

Rijeka Sava neprekidno raste u Crncu, a kritično je i na području Sunje, gdje je od voda iz potoka i kanala, te rijaka Sunje i Save ugroženo mnogo kuća. Dramatično je stanje i na području Topuskog i Gline, kojima prijeti nabujala Glina. Tamo su na snazi vanredne mjere odbrane od poplave, a voda još raste.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/u-karlovcu-se-oglasile-sirene-za-opstu-opasnost/||claudebot