Karlovac večeras očekuje vrhunac vodenog talasa

Objavljeno: 13. 9. 2014 u 20:40h

Karlovac večeras očekuje vrhunac vodenog talasa, prestala je gradnja zečijih nasipa, a očekivanja su da će grad biti odbranjen.

karlovac

Gradnjom 1.200 metara dugog zečijeg nasipa od Korane se štite dva najmnogoljudnija gradska kvarta – Rakovac i Grabrik. Od izlivanja Kupe u opasnosti je centar grada.

Vrhunac vodenog talasa očekuje se oko 20.00 časova. U Karlovcu se nadaju da će prvo proći talas koji dolazi rijekom Kupom, a trebalo bi da dostigne do vrha nasipa. Predviđanja su da će biti rekordno visoki vodostaji Kupe i Korane, ikad zabilježeni.

Gradonačelnik Damir Jelić i šef vatrogasaca Karlovačke županije Goran Franković poručili su danas da je sve spremno za evakuaciju 2.000 stanovnika, što oni odbijaju već se penju na spratove.

“Nakon 19.00 časova evakuacija neće biti moguća zbog mraka, osim u hitnim situacijama. Nemojte se inatiti, jer nismo jači od prirode”, apelovali su Franković i Jelić.

Karlovac su danas posjetili hrvatski predsjednik Ivo Josipović i ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, a očekuje se da i premijer Hrvatske Zoran Milanović.

U ovaj grad već je doputovao načelnik Glavnog štaba Oružanih snaga Hrvatske Drago Lovrić, a veliki broj pripadnika vojske angažovano je da pomognu stanovništvu.

Vodeni talas koji stiže rijekom Savom iz Slovenije i Kupom iz Karlovca u naredna 24 do 36 časova preklopiće se na području Sisačko-moslavačke županije i uzrokovati teže proticanje voda, rekao je rukovodilac Glavnog centra za odbranu od poplave “Hrvatskih voda” Zoran Đuroković.

Kritične tačke su naselja oko Siska, Letovanić, Žažina i Staro Pračno, te dijelovi oko rijeke Petrinjčice u Petrinji.

On je naveo da je riječ o istorijskim rekordima vodostaja nekih rijeka. Tako je Korana kod Karlovca premašila 60-godišnji rekord za 65 centimetara.

Osim opasnosti od spajanja dva vodena talasa, dodatnu opasnost predstavljaju visoki vodostaji Une, Gline, Ilove i Pakre, pa se kod Crnca očekuje vodostaj Save do 800 centimdtara.

Voda se danas izlila i u Požeško-slavonskoj županiji gdje je u Pleternici i Gradcu poplavljeno 70-ak kuća. Zečiji nasip je probijen i voda sve više prodire prema ovim mjestima.

U Krapinsko-zagorskoj županiji najkritičnije je uz granicu sa Slovenijom. Zbog opasnosti od izlivanja u Kumrovcu, Klanjcu i Zagorskim Selima događuje se u visinu nasip na Sutli.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/karlovac-veceras-ocekuje-vrhunac-vodenog-talasa/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])