Završena akcija „Školsko srce“

Objavljeno: 1. 9. 2014 u 17:58h

U nedjelju, 31. avgusta završena je akcija „Školsko srce“ koju je od 20. do 31. avgusta organizovala Humanitarna organizacija „Budimo ljudi“ u saradnji sa Ministarstvom prosvjete i kulture RS i Narodnom univerzitetskom bibliotekom RS.

knjiga

Tokom jedanaest dana u bibliotekama širom Srpske skupljali su se korišteni udžbenici koje su donosili građani, a HO “Budimo ljudi” je pozvala institucije, privredne subjekte i pojedince da novčanim donacijama pomognu akciju kako bi bio kupljen i ostatak potrebnih knjiga.

Cilj akcije je bio da se pomogne roditeljima đaka pogođenih poplavama kako, barem ove školske godine, ne bi mislili o tome kako da spreme svoje mališane za novu školsku godinu.

Akcija je obuhvatila djecu od trećeg do devetog razreda osnovne škole, kao i srednjoškolce, jer đacima koji polaze u prvi i drugi razred, udžbenike kupuju institucije RS.

Članovi HO “Budimo ljudi” navode da od 16 opština koje su direktno i više puta pozivali da im dostave spiskove đaka pogođenih poplavama, Kostajnica, Srbac, Zvornik, Šekovići i Prijedor, nisu uopšte dostavili spiskove niti objašnjenje zašto se nisu uključili u ovu akciju, pa će udžbenike u ovim opštinama dobiti samo oni đaci koji su se javili direktno organizaciji.

Od biliotekara u ovim zajednicama zatraženo je da udžbenike koje su sakupili u svojim opštinama doniraju najugroženijim đacima. Inače, svi sakupljeni udžbenici u bibliotekama u Srpskoj tokom ove sedmice će biti dostavljeni u Banjaluku na razvrstavanje i dalju distribuciju.

Spiskove sa imenima učenika pogođenih poplavama HO “Budimo ljudi” je dobila od opština/gradova Banjaluka, Bijeljina, Derventa, Modriča, Doboj, Kotor Varoš, Šamac, Petrovo, Kozarska Dubica, Čelinac i Novi Grad.

Ipak, zbog nedostatka osnovnih podataka dio spiskova se nije mogao iskoristiti, pa su volonteri HO „Budimo ljudi” bili prinuđeni da izbace pojedine stavke (bez kompletnog imena, razreda koji đak pohađa itd).

Iako je traženo da se spiskovi revidiraju, većina to nije uradila zbog čega oni koji su nepravedno ostali bez udžbenika treba da pitaju svoje predstavnike u školama i/ili lokalnim zajednicama zašto to nisu uradili.

Sa spiskova su izbačena sva nepotpuna imena i prezimena, kao i đaci prvog i drugog razreda osnovne škole jer za njih državne institucije prema zakonu već obezbjeđuju udžbenike.

Na spiskovima su se našli i oni iz porodica kojima su poplavljeni podrumi i njive, ali ne i prostorije u kojima stanuju, iako je iz HO “Budimo ljudi” naglašeno da su akcijom obuhvaćeni samo oni čiji su domovi poplavljeni, pa su i oni izbrisani sa spiskova.

Na više spiskova nije napisano u koji razred đaci polaze, ni koju školu pohađaju.

Srednja škola „Nikola Tesla” Šamac, nije uopšte dostavila spiskove, a Srednja škola iz Modriče nije dostavila podatke o usmjerenju đaka, pa ni ovi đaci neće dobiti udžbenike.

Neke škole, odnosno opštine dostavile su spiskove tačno onako kako je bilo potrebno pa im se članovi HO “Budimo ljudi” ovim putem zahvaljuju, kao i kolegama iz organizacije „Otaharin”.

Kompletni spiskovi sa imenima đaka korisnika, kao i spiskovi donatora uskoro će biti objavljeni na sajtu www.budimo-ljudi.com kako bi svi imali uvida u njih.

Spiskovi prema lokalnim zajednicama – OSNOVNE ŠKOLE
1) Bijeljina – 1494
2) Derventa – 52
3) Doboj – 1853
4) Šamac – 332
5) Dubica – 13
6) Kotor Varoš – 24
7) Petrovo – 5
8) Banjaluka – 66
9) Modriča 119
10) Čelinac – 64
11) Novi Grad – 7

UKUPNO – 2867 đaka

Spiskovi prema lokalnim zajednicama – SREDNJE ŠKOLE

1) Ekonomska škola Bijeljina – 99
2) SŠ Filip Višnjić Bijeljina – 62
3) SŠ Derventa – 27
4) SŠ Doboj – 26
5) SŠ Kozarska Dubica – 6

UKUPNO – 220 učenika

Na spiskovima koje su sastavili volonteri HO „Budimo ljudi”, na terenu, kao i putem humanitarnog broja i email adrese, našlo se još djece pogođene poplavama a koja nisu na spiskovima koje su poslali iz lokalnih zajednica:

Osnovna škola: 44
Srednja škola: 36
Spisak posebno iz Doboja koji su sastavili volonteri na terenu: 29

UKUPNO: 109

UKUPNO ĐAKA NA SVIM SPISKOVIMA: 3196

Tokom ove sedmice u planu je sortiranje udžbenika koji su skupljeni širom RS i njihovo slanje u poplavljena područja, a tokom ovih radnih dana očekuje se i da će privrednici koji su potvrdili da će donirati sredstva, ispuniti svoja obećanja.

Kontakt je ostvaren i sa Zavodom za udžbenike i nastavna sredstva RS koji je dostavio cjenovnik udžbenika, pa je za svaku školu obračunato koliko je novca potrebno da bi se za sve đake nabavili udžbenici.

U zavisnosti od količine sredstava kojom HO “Budimo ljudi” bude raspolagala, zavisiće i broj djece koja će dobiti udžbenike.

Cilj ove humanitarne akcije jeste da svi dobiju nove udžbenike, ali sve zavisi od dobre volje onih koji su pozvani da pomognu i doniraju sredstva.

Prema procjenama, podjela skupljenih i kupljenih udžbenika trebala bi početi sljedeće sedmice i to u školama i prema spiskovima koji će biti dostavljeni. Trebalo bi da u svakoj školi u kojoj budu dijeljeni udžbenici bude i najmanje jedan volonter HO “Budimo ljudi”.

Za sve informacije možete se obratiti na mail: [email protected] ili koordinatoru akcije Andrijani Pisarević na broj telefona 065/850-529.

Banjaluka.com

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/zavrsena-akcija-skolsko-srce/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])