Posao za 28 radnika iz Prijedora

Objavljeno: 26. 8. 2014 u 14:24h

U Prijedoru će u ovoj godini posao dobiti 28 radnika, zahvaljujući realizaciji tri projekta Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske.

prijedor

U projektu podrške sticanju radnog iskustva mladih u statusu pripravnika “Prvi posao” u ovoj godini šest poslodavaca u Prijedoru angažovaće 18 pripravnika, i to sedam rudnik “Arselor Mital”, po tri “Elker”, “Inving invest” i “Rudprom”, a po jednog Zavod za izgradnju grada i apoteka “Urije”. Ovim poslodavcima odobreno je 6.687 KM po jednom pripravniku.

U ovom projektu u cijeloj Republici Srpskoj sredstva su odobrena za 374 pripravnika sa visokom stručnom spremom (VSS) koji će svoj staž odraditi kod 224 poslodavca. Ukupna vrijednost projekta je 3.572.537 KM, od čega Budžet Republike Srpske učestvuje sa 2.000.000 KM, Zavod za zapošljavanje sa 500.776 KM, a poslodavci sa 1.071.761 KM.

U Projektu podrške zapošljavanju privredi Republike Srpske u 2014. godini Zavod će sa po 2.500 KM sufinansirati zapošljavnje jednog radnika kod poslodavca, za šta su u Prijedoru zeleno svjetlo dobili “S-print”, market “Jelena”, “Unijat-M”, frizerski salon “Belini”, “Optika vid”, apoteka “Monofarm”, “Auto Binjaš” i “VB progres”.

U ovom projektu namijenjenom licima sa stručnom spremom od nekvalifikovanog radnika (NK) do VSS postoji i komponenta za samozapošljavanje, gdje podsticaj iznosi 3.500 KM, a za 1.200 lica u Republici Srpskoj u objema komponentama ukupni podsticaji iznose 3.280.000 KM.

U Projektu podrške zapošljavanju Roma u Republici Srpskoj u 2014. godini na spisku od 34 lica našlo se i dvoje prijedorskih Roma, čije zapošljavanje se stimuliše sa po 8.000 KM. Ukupna vrijednost ovog projekta u Srpskoj iznosi 218.000 KM.

Na internet stranici Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske objavljeni su spiskovi samo odobrenih sredstava, a nisu objavljeni spiskovi poslodavaca i fizičkih lica koji su konkurisali za podsticaje, ali ih nisu dobili. Takođe, za poslodavce koji su dobili podsticaje, objavljen je samo broj odobrenih radnika, a ne i broj traženih.

Očekuju se i rezultati Projekta podrške zapošljavanju i samozapošljavanju ratnih vojnih invalida Vojske Republike Srpske (VRS), djece poginulih boraca VRS i nezaposlenih demobilisanih boraca VRS “Zajedno do posla”, u kojem je javni poziv bio otvoren do 28. jula.

Osim republičkih, u Prijedoru se godinama dodjeljuju i podsticaji zapošljavanju iz lokalnog budžeta. Javni poziv za dodjelu podsticajnih sredstava u okviru više različitih programa otvoren je do 30. septembra. Za ove programe u gradskom budžetu za 2014. godinu predviđeno je blizu 200.000 KM, odnosno od 2.000 do 5.000 KM po zaposlenom radniku u zavisnosti od stručne spreme.

Iz lokalnog budžeta u Prijedoru je u proteklih šest godina izdvojeno 890.000 KM za podsticaje zapošljavanje, samozapošljavanja i sertifikovanja preduzeća. Praksa je pokazala da se iz godine u godinu na ove javne pozive ne prijavi dovoljan broj kandidata koji ispunjavaju uslove, niti se utroše sva namijenjena sredstva.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/posao-za-28-radnika-iz-prijedora/||claudebot