Otrovala se djeca bez roditeljskog staranja

Objavljeno: 26. 8. 2014 u 15:26h

Najmanje 25 štićenika ustanove za brigu o djeci bez roditeljskog staranja “Dom-porodica” otrovalo se u nedjelju te završilo u zeničkoj Kantonalnoj bolnici na Odjeljenju za zarazne bolesti i nejasna febrilna stanja.

ava

Direktor ustanove Branko Dilber rekao je za Avaz da je “grupa od 25-26 mališana završila u bolnici, ali da on ne bi prejudicirao stvari govoreći o mogućim uzrocima”.

Svi jeli isto

Trovanje je primijećeno u nedjelju poslije podne, a mališani su se javljali tokom večeri i cijelog jučerašnjeg dana.

”Neka struka radi svoje, zvali smo ljude iz Higijensko-epidemiološke stanice Doma zdravlja (HES), kao i stručnjake iz Kantonalne bolnice, da se utvrdi uzrok obolijevanja. Ono što je sigurno jeste da je u domu 110 mališana, da su otprilike svi jeli isto. Radi li se o voću, nekom namazu ili nečemu trećem, ne možemo i nećemo nagađati”, kazao je Dilber.

On je kazao da mališani imaju proljev, temperaturu i nagon na povraćanje, ali da nijedno od hospitaliziranih nije životno ili teže ugroženo.

U “Dom-porodici” ističu da je dio mališana nedjelju proveo u kupanju na gradskim bazenima, ali da za sada ne mogu nijedan uzrok uključiti, ali ni isključiti iz sumnje.

U kuhinji ove ustanove priprema se hrana i za više od 2.000 Zeničana koji koriste socijalne usluge narodne kuhinje, ali juče nije bilo moguće provjeriti je li i među njima bilo crijevnih oboljenja, temperature ili povraćanja.

Utvrditi broj

U Kantonalnoj bolnici Zenica juče poslije podne nije bilo moguće utvrditi tačan broj primljenih pacijenata, a nezvanično se spominje 35 primljenih. Više informacija o uzrocima trovanja mališana bit će vjerovatno poznato tokom sedmice.

Izvor: avaz.ba

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/otrovala-se-djeca-bez-roditeljskog-staranja/||claudebot