Nauka tvrdi da su ovo najbolji sirevi za savršenu picu (Video)

Objavljeno: 26. 8. 2014 u 16:19h

Tu su mocarela, čedar i nikako ne smemo zaboraviti provalone. Sa tolikim izborom sireva, koji je zapravo najbolje staviti na picu kako bi ona imala nevjerovatan ukus i prepoznatljiv izgled iz italijanskih restorana?

pizza

Internacionalni tim naučnika sada je otkrio idealnu kombinaciju sireva koje treba koristiti kako bi dobili savršenu picu nakon što su proučavali elastičnost, vlagu, aktivnost vode i temperaturu pečenja svakog dostupnog sira, piše “Huffington Post”.

Na kraju krajeva, svaki ljubitelj pice voli kada mu se sir rasteže poput kakve želatinaste mase bez previše „plikova“ i zagorelih mjesta.

„Crnjenje pice i ‘plikovi’ zvuče kao potpuno trivijalna stvar, međutim, sve to diktiraju kombinacija, sastav i mehanička svojstva samog sira koji koristite“, izjavio je dr Brajoni Džejms, profesor hemijskog i mašinskog inženjerstva sa Univerziteta Okland na Novom Zelandu.

Džejms je sa kolegama analizirao svojstva sedam različitih tipova sira – mocarele, čedara, kolbija, edamera, ementalera, grijera i provolonea.

S obzirom da čedar, kolbi i edamer imaju „malu elastičnost“, oni nisu lako formirali „plikove“ tokom pečenja. Kada su grijer, ementaler i provolone, njihova velika količina slobodnog ulja spriječila je da vlaga lako isparava, što je dovelo do manje crnjenja, dok mozarela lako stvara „plikove“.

Zato su naučnici zaključili u studiji da mocarela može biti kombinovana sa bilo kojim od ostalih 6 sireva kako bi se stvorio pravi odnos crnjenja i „plikova“ koji volimo na pici.

Izvor: B92

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/nauka-tvrdi-da-su-ovo-najbolji-sirevi-za-savrsenu-picu-video/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])