U potoku pronašao poludragi kamen ahat (Video)

Objavljeno: 25. 8. 2014 u 12:34h

Pavle Todorović, geolog amater iz Kraljeva, sve do prije neki dan ni slutio nije da u njegovom kraju ima rijetkih dragulja, i to nadohvat ruke.

sssss

U jednom od planinskih potočića nadomak Kraljeva, kako tvrdi Todorović kao dobar poznavalac dragog i ostalog kamenja, pronašao je grumen poludragog ahata od stotinak kilograma.

On kaže da mještani prave objekte od njega i ne znajući da kamen vrijedi

“U okolini Čačka pravili su od ahata štale, dio ispred njih ili put. Možda pojedini mještani i znaju o čemu se radi, ali ima ga dosta i niko ga ne eksploatiše”, objašnjava Todorović.

Od ovog kamena će, kaže Todorović, najprije da izdvoji jalovinu, a onda da obradi komade čistog ahata i smjesti u svoju zbirku plemenitih minerala.

Ostatak će možda ponuditi i na prodaju, juvelirima za izradu nakita ili drugim zainteresovanim kupcima.

“Nuđeno je, koliko znam, Izraelcima da ga eksploatišu. Vidim da Slovenci nude po 50 evra za kilogram, a ovaj kamen ima stotinak kilograma, što bi bilo oko 5.000 evra”, priča Todorović.

Pavle Todorović sve ozbiljnije razmišlja i da pokrene sopstveni biznis zasnovan na pronalaženju i eksploataciji nalazišta dragog kamenja.

Padine Kopaonika, Goča, Stolova, pa i dolina Ibra sve do Mataruške Banje, bogate su dragim kamenjem poput opala, ahata, ametista, jaspisa, kalcedona i drugih, ali i “građevinskog” kamenja poput mermera, kvarca ili peščara.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/u-potoku-pronasao-poludragi-kamen-ahat-video/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])