Petar Živanović (20): “Svirajući harmoniku pobijedio sam rak!”

Objavljeno: 25. 8. 2014 u 14:23h

Petar Živanović (20), učesnik sastanka koji okuplja mlade iz zemalja bivše Jugoslavije izliječene od kancera, izborio se sa leukemijom.

Petar

“Imao sam 13 godina kad je otkriveno da bolujem od leukemije. Baš tog dana kad su me zadržali u bolnici, trebalo je da održim svoj prvi koncert u sviranju harmonike, na koji me ljekari nisu pustili. Bio sam očajan. Prvih dana doktori nisu htjeli ni da mi kažu šta mi je, sve dok nisam ljutito to tražio od njih. Kad sam čuo reč leukemija, samo sam se pitao zašto baš ja”.

Ovako počinje svoju tešku priču, ali sa srećnim krajem, Petar Živanović (20) iz Beograda, koji je pobijedio strašnu bolest. On i još 60 mladih iz zemalja bivše Jugoslavije koji su se izborili s rakom u četvrtak su započeli četvorodnevnu Drugu regionalnu konvenciju „Hoću da znam“, u Beogradu, u Terapijskom vrtu, na Adi Ciganliji, piše Kurir.

Iako je saznao užasnu vijest, hrabri Petar nikad nije poklekao.

“Znao sam da mi nema druge nego da se borim. Počeo sam da se interesujem za svoju bolest, dosađivao sam lјekarima da mi sve objašnjavaju, tražio sam da čujem svaki detalj jer sam uviјek volio da saznajem nove stvari. Nikad nisam plakao, smijao sam se, bodrio sam druge i svirao harmoniku. Sa mnom su bile dvije veoma tužne i povučene djevojčice. Kad sam ja došao, živnule su, promijenile se. Davao sam sve od sebe da ostanem vedar i da unutar sebe osjećam kao da se ništa loše ne dešava”, sjeća se svojih teških dana Petar.

Njegovo mukotrpno liječenje trajalo je dvije godine, a svo vrijeme najveća podrška bila mu je porodica. Iz užasne borbe, u kojoj je mogao da izgubi život, Petar je izašao zreliji i jači, s novim nadama i planovima. Prvo što je uradio poslije izlječenja – otišao je na svjetsko takmičenje u sviranju harmonike i tamo je svima pokazao koliko vrijedi!

“Poslije dvije godine pakla, izliječio sam se! Prvo šta sam uradio, a za šta sam se i uprkos bolesti sve vrijeme spremao, jeste svjetsko takmičenje u sviranju harmonike. To je bilo u Hrvatskoj, učestvovali su muzičari iz 100 zemalja, a ja sam osvojio prvo mjesto. Bio sam beskrajno srećan. Nastavio sam da budem pozitivan i da se trudim, sad upisujem fakultet i želim da budem učitelj tradicionalnih igara i etno-muzikologije pošto obožavam harmoniku i djecu”, završava svoju dirljivu priču ovaj momak, koji pun nade i životne energije planira svoju budućnost.

Na kraju Petar poručuje:

“Zdravlje i porodica su najvažnije i najljepše stvari u životu!”

Gubila sam bitke, ali dobila sam rat

avd

I Advija Džambas (17) iz Travnika pobijedila je tešku bolest, a poslije višegodišnjeg liječenja jača je i zrelija. Njoj je u 13. godini otkriven tumor limfnih čvorova, i poslije dvije transplantacije i hemoterapije nastavila je život bogatija za veliko iskustvo.

“Kad su mi rekli da imam tumor limfnih čvorova, znala sam koliko je to opasno, ali sam sebi rekla: „Pobijediću bolest, nikad se neću predati.“ Tako je i bilo, možda sam nekad gubila bitke, ali sam na kraju dobila rat, to je jedino važno. Dobrovoljni donor za drugutransplantaciju krvotvornih matičnih stanica bio je jedan Nijemac, koga bih mnogo volela da upoznam. Eto, poslije mnogo muka i patnji, bolest me je i mnogo čemu naučila”, završava priču hrabra Advija.

Izvor: Kurir

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/petar-zivanovic-20-svirajuci-harmoniku-pobijedio-sam-rak/||claudebot