Mutabdžija: “Sva djeca će krenuti u školu 1. septembra”

Objavljeno: 25. 8. 2014 u 13:54h

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija rekao je danas u Istočnom Sarajevi da će sva djeca krenuti u školu 1. septembra, s tim da će imati različite modalitete odvijanja nastave.

Mutabdzija-1

“Objektivno možemo reći da će, izuzev škole u Crkvini kod Šamca, u prvoj sedmici oktobra svi učenici u svim školama Republike Srpske, ući u svoje objekte”, rekao je Mutabdžija nakon sastanka sa predstavnicima UNDP-a i UNICEF-a sa kojima je razgovarao o rekonstrukcija objekata obrazovnog sistema Republike Srpske i pripremama za početak nove školske godine.

Kada je riječ o rekonstrukciji, Mutabdžija je naglasio da je riječ o veoma kompleksnom i zahtjevnom procesu koji se odnosi na četrdesetak škola širom Srpske.

Prema njegovim riječima, ovaj projekat ima i dimenziju međunarodne pomoći, prije svega Evropske komisije koja je obezbijedila 42 miliona evra donatorskih sredstava za pomoć svima u BiH prije svega obrazovnim institucijama, zdravstvu i drugim prema prioritetima.

On je naglasio da je UNDP započeo rekonstrukciju 32 objekta, plus sedam u drugom ciklusu na svim školama u Republici Srpskoj, a dinamika izvođenja radova zavisi od vremenskih prilika.

“Možemo sa sigurnošću reći da će najveći broj školskih objekata biti u funkciji u toku septembra. Imamo kritične tačke 1, 5, te 20. i 30. septembar, a to su datumi kada će se određeni objekti završavati”, rekao je Mutabdžija, dodajući da je situacija različita od grada do grada, te da je svaka škola specifična.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske naglasio je da je prioritet Doboj i način na koji se tri gradske škole mogu što prije staviti u funkciju.

Prema njegovim riječima, Osnovna škola “Vuk Karadžić” počeće sa radom, najvjerovatnije, u prvoj sedmici oktobra, jer je pretrpjela najveća oštećenja, a u OŠ “Sveti Sava” i “Dositej Obradović” nastava će početi, vjerovatno, polovinom septembra.

Prema njegovim riječima, slična je situacija i u drugim školama, prije svega u Novom Gradu i Prijedoru.

“Mi želimo da napravimo ispred svake škole kutak za djecu, gdje će zajedno sa UNICEF-om i njihovim partnerima, naši učitelji organizovati alternativnu nastavu za učenike prije svega u domenu razredne nastave”, rekao je Mutabdžija.

On kaže da će u školskim objektima u većim etažama početi izvođenje nastave sa skraćenim časovima do 30 minuta, i to u prijepodnevnim časovima, a poslijepodne će biti nastavljena rekonstrukcija škole.

Mutabdžija se nada da će ovom dinamikom u toku septembra ti radovi biti završeni i da će od oktobra biti čista situacija u svim objektima, izuzev škole u Crkvini, gdje će vrlo brzo početi izgradnja novog objekta, jer je stari uklonjen.

Prema njegovim riječima, UNDP provodi procedure prema kojima će se vrlo brzo uvesti izvođač radova.

Mutabdžija je naglasio da je UNICEF obezbijedio sredstva za nabavku kompletnog školskog namještaj u OŠ “Miloš Dujić” u Čelincu i ona će biti opremljena do 5.septembra.

On je naveo da će u drugom ciklusu stići didaktički materijal, u trećem će biti nabavljeni određeni kabineti za sve škole koje su oštećene u poplavama, dok će u četvrtoj fazi UNICEF obezbijediti sportsku opremu, što će biti završeno oko polugodišta.

“Mi koordinišemo sve aktivnosti i stvaramo ambijent prije svega za bezbjedan i nesmetan proces obrazovanja”, izjavio je ministar prosvjete i kulture Spske.

Mutabdžija je naglasio da dio nastavnog procesa za najmlađe od prvog do petog razreda neće biti izvođen samo u školskim dvorištima u specijalnim šatorima koje će donirati UNICEF nego će biti korišteno i muzeji, određene institucije kulture, “a ako vrijeme dozvoli djeca će više vremena provoditi na izletima kako bi zadržali određeni kontinuite vaspitnoobrazovnog rada”.

Mutabdžija je najavio i da će sutra u Banjaluci biti održan sastanak rektorskih timova dva univerziteta na kojem će se razgovarati o Saobraćajnom fakultetu u Doboju.

Odgovarajući na pitanje kakvo je stanje u školi u Konjević Polju, Mutabdžija je naglasio da je djelimično implementirana presuda Osnovnog suda u Srebrenici i sva djeca su upisana u više razrede.

“Nismo saglasni i škola je uložila žalbu na presudu da se implementira nastavni plan i program drugog entiteta, jer to je direktno zadiranje u ustavne nadsležnosti Republike Srpske”, rekao je ministar prosvjete i kulture Republike Srpske.

Kada je riječ o školi u Vrbanjcima, Mutabdžija očekuje da će i tu djeca položiti razredni ispit i da će biti upisana u naredni razred ove školske godine.

Predstavnik UNDP-a Edis Arifagić istakao je da u toj organizaciji planiraju da u tri faze otvaraju školske objekte u Republici Srpskoj i BiH i nada se da će sve škole biti spremne u prvoj sedmici oktobra.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/mutabdzija-sva-djeca-ce-krenuti-u-skolu-1-septembra/||claudebot