Tuzlanski kanton: 15 oboljelih od morbila, bolest najviše pogađa djecu

Objavljeno: 22. 8. 2014 u 10:51h

Zaključno sa jučeranjim danom na području Tuzlanskog kantona registrovano je 15 slučajeva oboljelih od morbila, što je znatno više u odnosu na broj oboljelih proteklih godina.

bolest

Najveći broj oboljelih registrovan je na području opštine Kladanj, a riječ je o osobama starosti do šest godina.

Na području FBiH zaključno sa 10. 8. 2014. godine evidentirano je 2.257 slučajeva oboljelih od morbila. Najveći broj oboljelih je u području Srednje Bosne, gdje je proglašena epidemija, a potom slijede Sarajevski, Unsko-Sanski te Zeničko-Dobojski kanton. Povećan broj oboljelih u odnosu na prethodne godine zabilježen je i na području Tuzlanskog kantona.

“Na našem Kantonu zaključno sa jučerašnjim danom evidentirano je ukupno 15 slučajeva morbila. Kada gledamo kretanje morbila od 2008. godine, vidimo da je samo 2010. godine bilo 19 slučajeva, a ostalih godina broj se kretao od pet do osam”, istakao je dr. Blaško Topalović iz Zavoda za javno zdravstvo TK.

Tri slučaja registrovana su na području Živinica, dok je po jedan slučaj oboljevanja evidentiran u Kalesiji, Čeliću i Živinicama. Oboljela su djeca starosti do šest godina.

Osnovna i najbolja preventivna mjera je vakcinacija MRP vakcinom. Topalović ističe da ne možemo biti zadovoljni pokrivenošću osoba ovom vakcinom te da se treba puno više raditi na prevenciji.

“Donekle možemo biti zadovoljni kada se radi o primo vakcinaciji koja nam se kreće oko 92 %. Preporuke SZO, da bismo eliminisali morbile ili sveli na najmanju moguću mjeru, jeste pokrivenost od preko 95%. To podrazumijeva da svaki obveznik treba da primi dvije doze MRP vakcine“, dodaje Topalović.

Veoma zarazno oboljenje

Morbili, male boginje ili ospice je virusno, veoma zarazno oboljenje iz grupe osipnih groznica, koje uglavnom pogađa djecu.

Bolest se klinički manifestuje opštom slabošću, malaksalošću, groznicom, upalnim promjenama na sluzokoži disajnih organa i pojavom osipa, koji se postepeno širi po koži od lica i vrata, prema trupu i udovima.

Inkubacija je ustaljenja i iznosi 10-11 dana i bez ikakvih je simptoma, a u posljednjoj trećini inkubacionog perioda bolesnik je infektivan.

Klinička slika bolest protiče kroz tri stadijuma a u nekim slučajevima može se okončati i komplikacijama kao što su upala pluća i mozga, izvještava RTV Slon.

Izvor: Doznajemo.com

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/tuzlanski-kanton-15-oboljelih-od-morbila-bolest-najvise-pogada-djecu/||claudebot