Ne­ma vi­še as­tro­nom­skih po­pus­ta za re­gis­tra­ci­ju

Objavljeno: 22. 8. 2014 u 12:05h

Osi­gu­ra­va­ju­ća druš­tva u RS za­sad po­štu­ju po­tpi­sa­ni Ko­deks po­na­ša­nja u pri­mje­ni uslo­va i je­din­stve­nog pre­mij­skog sis­te­ma auto-od­go­vor­nos­ti, pre­ma ko­jem vo­za­či­ma ko­ji re­gis­tru­ju vo­zi­la vi­še ne nu­de neo­sno­va­ne po­pus­te.

skupi automobili

U is­tra­ži­va­nju ko­je su “Ne­za­vi­sne” spro­ve­le na te­ri­to­ri­ji Ba­nja­lu­ke, ut­vrđe­no je da ni­ti je­dno osi­gu­ra­va­ju­će druš­tvo ne nu­di as­tro­nom­ske po­pus­te pri osi­gu­ra­nju vo­zi­la, što je do pri­je mje­sec da­na bi­la uobi­ča­je­na pra­ksa.

Pred­stav­lja­ju­ći se kao po­ten­ci­jal­ni kli­jent, no­vi­nar “Ne­za­vi­snih” je pro­vje­rio ko­li­ko bi ko­šta­la re­gis­tra­ci­ja pe­žoa 206 proi­zve­de­nog 2000. go­di­ne, za­pre­mi­ne mo­to­ra od 2.000 ku­bnih cen­ti­me­ta­ra i sna­ge 66 ki­lo­va­ta i do­bio go­to­vo iden­ti­čan od­go­vor da po­li­sa i sve pri­pa­da­ju­će da­žbi­ne izno­se 460 KM uz mi­ni­mal­na od­stu­pa­nja.

Pod­sje­ća­mo da su 17. ju­la ove go­di­ne, u pri­sus­tvu Zo­ra­na Te­gel­ti­je, mi­nis­tra fi­nan­si­je RS, i Bo­ža­ne Šlji­var, di­re­kto­ra Agen­ci­je za osi­gu­ra­nje RS, pred­sta­vni­ci 19 osi­gu­ra­va­ju­ćih dru­šta­va ko­ja ra­de u RS po­tpi­sa­li Ko­deks po­na­ša­nja, ko­ji bi za kraj­nji cilj imao da osi­gu­ra­nja ne ko­ris­te ne­le­gal­ne po­pus­te kao me­tod u osva­ja­nju trži­šta.

Mio­drag Čo­prka, di­re­ktor Osi­gu­ra­va­ju­ćeg druš­tva “Aura”, re­zul­ta­te na­še kon­tro­le oci­je­nio je kao po­zi­ti­vnu stvar iz ko­je se vi­di da se svi­jest osi­gu­ra­va­ju­ćih dru­šta­va mi­je­nja te da ko­deks i spo­ra­zum idu u do­brom smje­ru.

“I na­ša is­tra­ži­va­nja su po­ka­za­la da se to po­štu­je i da su stvo­re­ne sve pre­tpos­tav­ke da se nas­ta­vi nje­go­va pri­mje­na. Na­la­zi­mo se u pre­lo­mnom mo­men­tu ka­da dos­ta lju­di oče­ku­je da će to bi­ti na­ru­še­no, ali sma­tram da je svi­jest svih dru­šta­va sa­zre­la i da će se spo­ra­zum po­što­va­ti”, ka­zao nam je on.

Ka­ko je po­ja­snio, po­što­va­nje spo­ra­zu­ma u ne­kom sre­dnjem ro­ku će se odra­zi­ti i na sa­me osi­gu­ra­ni­ke ko­ji će osje­ti­ti be­ne­fi­te kroz is­pla­tu šte­te, kao i kroz ko­rek­tni­ji odnos pre­ma nji­ma, pa će svi akte­ri na trži­štu osi­gu­ra­nja pro­fi­ti­ra­ti.

Čo­prka nam je re­kao ka­ko je po­tpi­sa­ni ko­deks na­prav­ljen u du­hu džen­tlmen­skog spo­ra­zu­ma, ali da pre­dvi­đa san­kci­je za ona druš­tva ko­ja bi ga pre­krši­la.

“Pos­to­je odre­đe­ni kon­trol­ni me­ha­ni­zmi pri­mje­ne tog ko­de­ksa ko­ji se odno­se na kon­kre­tne pro­vje­re sta­nja na te­re­nu, a for­mi­ra­ni su odbo­ri ko­ji iz­vje­šta­va­ju o im­ple­men­ta­ci­ji spo­ra­zu­ma. Sas­ta­ju se sva­ke se­dmi­ce i čim se uoče ne­pra­vil­nos­ti i krše­nje ko­de­ksa, odmah se re­agu­ju”, ka­zao je on.

Mi­lo­mir Dur­mić, pot­pred­sje­dnik Udru­že­nja dru­šta­va za osi­gu­ra­nje RS, pod­sje­tio je da je pre­mi­ja osi­gu­ra­nja od auto-od­go­vor­nos­ti pro­pi­sa­na za­ko­nom i da su sva druš­tva du­žna da to po­štu­ju, ali i da iz ne­kih ra­zlo­ga to do sa­da ni­je bi­lo ta­ko.

“Je­di­ni put ko­jim se mo­že do­ći do to­ga je da svi pru­ža­mo uslu­ge na na­čin ko­ji je pro­pi­san za­ko­nom je ovaj do­go­vor. Druš­tva ko­ja ga ne bu­du po­što­va­la će bi­ti me­dij­ski pro­zva­na da krše pre­mij­ski sis­tem, bi­će is­klju­če­na iz Udru­že­nja osi­gu­ra­va­ju­ćih dru­šta­va RS, a sa­mim tim će to bi­ti i si­gnal in­sti­tu­ci­ja­ma da se po­za­ba­ve druš­tvi­ma ko­ja krše pre­mij­ski sis­tem”, ka­zao je Dur­mić.

Ni­šta od krše­nje do­go­vo­ra

To­kom is­tra­ži­va­nja da li se osi­gu­ra­va­ju­ća druš­tva pri­drža­va­ju Ko­de­ksa po­na­ša­nja u pri­mje­ni uslo­va i je­din­stve­nog pre­mij­skog sis­te­ma auto-od­go­vor­nos­ti, u raz­go­vo­ru sa ne­kim od age­na­ta osi­gu­ra­nja no­vi­na­ru je skre­nu­ta paž­nja da uko­li­ko mo­že pri­če­ka sa re­gis­tra­ci­jom vo­zi­la.

S dru­ge stra­ne, u osi­gu­ra­va­ju­ćim druš­tvi­ma uvje­ra­va­ju da će se is­tra­ja­ti na strik­tnoj pri­mje­ni pra­vi­la i da se ne­će do­ći u si­tu­aci­ju da se ne pri­mje­nju­je za­ko­nom pro­pi­san cje­no­vnik osi­gu­ra­nja za auto-od­go­vor­nost.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/ne%c2%adma-vi%c2%adse-as%c2%adtro%c2%adnom%c2%adskih-po%c2%adpus%c2%adta-za-re%c2%adgis%c2%adtra%c2%adci%c2%adju/||claudebot