Čovječanstvo od danas živi na kredit

Objavljeno: 19. 8. 2014 u 16:35h

Od danas, 19. avgusta, čovječanstvo živi na kredit, jer je ušlo u ekološki minus.

earth

Naime, svjetsko stanovništvo je potrošilo sve prirodne resurse koje Zemlja može da obnovi u razmaku od godinu dana.

Ove godine smo u „crveno“ ušli jedan dan ranije nego 2013, i čak mjesec i po dana ranije nego 2000, upozorio je danas Svjetski fond za zaštitu prirode (WWF), pozivajući planetu da ekološku tranziciju upiše u svoju agendu.

„Earth Overshoot Day“ je datum u godini kada je čovječanstvo potrošilo više prirodnih resursa nego što Zemlja može da obnovi u istom tom periodu. Ovaj fatalni datum pada svake godine sve ranije, a prag je prvi put pređen 19. decembra 1987. kao posljedica ekonomskog i demografskog rasta početkom 1970-ih.

Danas, 86 odsto svetskog stanovništa živi u zemljama koje traže više od prirode nego što ona može da im ponudi.

Prema WWF, bila bi potrebna jedna i po planeta da bi se proizveli neophodni obnovljivi ekološki resursi kako bi se zadovoljile potrebe čovječanstva.

Izvor: ATV

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/covjecanstvo-od-danas-zivi-na-kredit/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])