Potopljene kuće, vjetar rušio stabla (Foto)

Objavljeno: 4. 8. 2014 u 20:37h

Oluja, praćena obilnom kišom i gradom, izazvala je juče popodne haos na ulicama više bh. gradova, tako da je potopljen veći broj kuća i poslovnih prostora, pokrenula su se i klizišta, a u Lukavcu, gdje je bilo najdramatičnije, vjetar je porušio nekoliko desetina stabala.

Nevrijeme Lukavac 1

Za samo 20 minuta intenzivnog nevremena i olujnog vjetra u Lukavcu voda je prodrla u objeke, a pojedini dijelovi općine ostali su bez struje.

Vjetar je rušio stabla i oštećeno je nekoliko automobila, a na pojedinim stanovima i poslovnim prostorima razbijena su stakla.

“Stariji stanovnici s kojim sam razgovarao kazuju mi da nikada, bar u vrijeme koji oni pamte, nije bilo ovakvih vremenskih neprilika. U maju smo bili poplavljeni kao nikad prije, a krajem jula i početkom avgusta ponovo smo na udaru jakog nevremena. Hoće li nas više Bog pogledati”, pita se Emir Zećo, stanovnik prigradskog naselja u Lukavcu.

Šteta nakon majskih poplava u ovoj opštini procijenjena je na oko osam miliona KM, a prema riječima Amira Sejdinovića, načelnika Štaba Civilne zaštite Lukavac, Komisija za procjenu štete narednih dana bit će na terenu.

“Nema sumnje kako je ponovo pričinjena velika šteta na infrastrukturnim objektima”, izjavio je Sejdinović.

Zbog zapušenih kišnih kolektora i oštećenja na kanalizacionom sistemu, Doboj je usljed olujnog nevremena i obilne kiše proteklog vikenda, dva i po mjeseca nakon katastrofalnih poplava, ponovo bio pod vodom, koja je napunila podrumske prostorije i poslovne prostore u prizemlju.

Najkritičnije je bilo u ulicama Jug Bogdana i Kneza Lazara, a na pojedinim lokacijama je intervenisala i Teritorijalna vatrogasna jedinica, koja je ispumpavala vodu iz potopljenih objekata.

Dejan Miljanović, vlasnik ugostiteljskog objekta koji se nalazi u suterenu poslovnog objekta u Ulici Jug Bogdana, kaže da se zbog začepljenih šahtova voda s ulice, umjesto da odlazi u slivnik, slijevala u njegov poslovni prostor, koji je u majskoj poplavi bio potopljen do plafona.

“Visina vode u lokalu je ovaj put bila petnaestak centimetara. Voda je krenula iz WC šolja, iz sudopera, za deset minuta je sve bilo ponovo pod vodom. Najavljuju ponovo kišu i mi opet možemo očekivati isto. Ne radi se samo o meni, tu su i drugi lokali”, požalio se Miljanović.

Neda Golić, čija se radnja takođe nalazi u Ulici Jug Bogdana, kazuje da im je za deset minuta kiše kancelarija bila puna vode.

“Polovina radnje je bila vod vodom, ispred radnje puno mulja. Trebalo mi je dva sata da očistim. Štete nije bilo jer je roba podignuta. Očekivali smo opet tu vodu, svaki put tako bude, ovo nam je šesti put”, priča Golićeva.

Slavko Kovačević, v.d. načelnika dobojskog Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove, ističe da je poplava iza sebe ostavila ogromnu štetu na kanalizacionom sistemu i kišnim kolektorima.

Jako nevrijeme zadesilo je prekjuče i opštinu Bihać, gdje su ekipe Civilne zaštite i Vatrogasne službe uspjele sanirati dio štete. U naselju Jablanska bila su poplavljena dvorišta, ali i porodične kuće, a putna komunikacija prema zaseoku Midžići je bila prekinuta jer se aktiviralo klizište.

“Voda iz poplavljenih kuća u naselju Jablanska je ispumpana, a očišćen je i šljunak s puta u mjestu Mujadžići”, kažu iz Službe civilne zaštite u Bihaću.

Strahovita kiša s olujnim vjetrom pogodila je juče i Orašje, gdje je voda izlazila iz kanalizacijskih otvora na ulice.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/potopljene-kuce-vjetar-rusio-stabla-foto/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])