Kriminalci kupuju vaučere od građana RS

Objavljeno: 1. 8. 2014 u 16:57h

Uprava kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske istražuje informacije u vezi sa nezakonitom preprodajom platnih kartica Fonda solidarnosti za obnovu od poplava. Radi se o organizovanoj kriminalnoj grupi koja od građana za 2.000 do 3.000 maraka otkupljuje vaučere vrijedne 5.000.

vauceri

Portparol MUP RS Mirna Šoja istakla je da je svaka zloupotreba platnih kartica po vaučer modelu Fonda solidarnosti krivično djelo i da će takvi slučajevi biti procesuirani.

“Imamo informacije da je bilo zloupotreba ovih kartica. S obzirom na to da je platna kartica namjenjena građanima koji su u katastrofalnim poplavama pretrpjeli štetu u domaćinstvima i glasi na ime korisnika, pa je i prilikom plaćanja karticom neophodan njegov lični potpis, nije moguće da je koristi bilo koje drugo lice”, istakla je Šoja.

Prevaranti nastoje da se domognu kartica vrijednih 5.000 maraka za par hiljada maraka i u tome koriste muku očajnih građana koji žele da dođu do novca.

U policiji tvrde da je riječ o krivičnom djelu koje će biti najoštrije sankcionisano.

Zloupotrebama pogoduju i problemi sa kojima se građani susreću tokom kupovine namještaja i građevinskog materijala za obnovu poplavljenih kuća. Građani se žale da kod brojnih prodavaca postoje razna ograničenja po pitanju kupovine posredstvom vaučera. Žale se na nedostatak željene robe, mali izbor građevinskog materijala, loš kvalitet ili skupoceni namještaj koji prodavac odredi za prodaju putem vaučer modela.

Zato su neki od njih odlučili da svoje vaučere prodaju prevarantima kako bi došli do novca.

Jedna Banjalučanka kao primjer je navela da joj je prodavac ponudio garnituru vrijednu čak 3.000 maraka.

“Drugi problem je što prodavci odrede dvije ili tri vrste pločica ili laminata koje moramo kupiti”, kaže ona.

Igor Kljajić, mještanin banjalučkog naselja Lazarevo, čija kuća je takođe prertpela štetu u poplavi, kaže, da je problem što u banjalučkim salonima namještaja nema tražene robe, tako da u njima vaučer praktično ništa i ne vrijedi.

“Jednostavno, došli smo u situaciju da nam vaučeri ostaju neiskorišćeni. Prodavci namještaja nam kažu da nemaju robu koju tražimo. U drugim radnjama ponuda robe je ograničena, dok u nekim prodajnim salonima sve funkcioniše kako treba”, rekao je Kljajić.

Član Odbora za finansije SDS Slaviša Raković rekao je da su ugovori sa trgovcima neodređeni.

“I rokovi izmirenja obaveza postavljeni su vrlo neodređeno, pa se postavlja pitanje ko će snositi trošak finansiranja robe „trebovane“ vaučerima. Zato se dešava da trgovci ne daju svu robu i vaučere tretiraju kao drugorazredni instrument plaćanja, a građani kojima je novac potreban odmah prodaju vaučere ispod nominalne vrednosti”, kazao je on.

Ugovor sa Fondom solidarnosti za obnovu Republike Srpske potpisalo je više od 100 privrednih društava. Na računu za posebne namjene Ministarstva finansija, opštem deviznom računu i „pejpal“, zaključno sa 29. julom, za pomoć poplavama ugroženom stanovništvu, uplaćeno je ukupno 6.056.343 KM.

Izvor: Novosti.rs

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/kriminalci-kupuju-vaucere-od-gradana-rs/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])