Provjeri da li ti kradu Wi-Fi internet (Video)

Objavljeno: 30. 7. 2014 u 12:04h

Internet veza je postala iznenada spora – vrijeme je da provjeriš da li neko sa strane “srče” tvoj net.

Foto: Mondo

Foto: Mondo

Kako danas sve više nas koristi bežični prenos signala sve je više i onih koji pokušavaju da “upadnu” i na osigurane i na slobodne Wi-Fi mreže i koriste internet besplatno. Ukoliko je tvoja mreža osigurana tajnim ključem koji bi samo ti trebalo da znaš, izvršene su provjere sa provajderom interneta i sve je u redu s njihove strane, a internet veza je i dalje spora ili primjećuješ neke druge čudne stvari na kompjuteru, vrijeme je da testiraš broj korisnika koji koristi tvoju mrežu i da eventualno otkačiš one koji su uspjeli da “probiju” zaštitu.

Wi-Fi mreža se lako može iskoristiti za krađu korisničkih podataka, lažno predstavljanje na netu i u druge svrhe, koje ti mogu zadati prave glavobolje, pa je zato naša preporuka da svakako izvršiš test.

Ko je na mojoj Wi-Fi vezi (Who is on my WiFi) je jednostavan program za detekciju korisnika prikačenih na neku bežičnu konekciju. Preuzmi ga (verzija 3.0.2, 2.3 megabajta), instaliraj i pokreni. Prvo prođi kroz uputstvo za podešavanje programa i nauči kako se koristi. Klikni na “Scan” dugme. Pogledaj prikačene uređaje i njihove Mac i IP adrese, ali i imena, ako su uređaji pravilno konfigurisani. Ukoliko su tvoji uređaji na listi, iz statusa “UNKNOWN” prebaci ih u status “KNOWN”. Snimi podešavanja i ponovo skeniraj sistem. Ako se ne pojave novi uređaji tvoja veza je bezbjedna. Ukoliko se pojave novi uređaji, a nisu tvoji, vrijeme je da mijenjaš lozinku internet veze, što možeš da uradiš u podešavanjima modema, telefona, tableta ili drugog uređaja sa kojeg “puštaš” Wi-Fi internet signal.

Who is on my WiFi je besplatan za korišćenje, ali nema tehničku podršku i onlajn pristup u “FREE” verziji. Program može da se koristi po potrebi, kada želiš na brzinu da skeniraš internet Wi-Fi vezu ili non-stop, u pozadini, kada će te sistem automatski i u realnom vremenu obavijestiti o novim prikačenim “UNKNOWN” uređajima.

http://youtu.be/3tFPrJI9-Ts

Izvor: Mondo

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/provjeri-da-li-ti-kradu-wi-fi-internet-video/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])