Dan kad se srpska zastava vijorila sa Bijele kuće

Objavljeno: 29. 7. 2014 u 12:53h

Ambasada SAD u Beogradu podsjetila je da je zastava Srbije jedna od samo dvije strane zastave koje su se ikad vijorile iznad Bijele kuće i da je ona bila istaknuta 28. jula 1918.

white house

Tog dana je srpska zastava bila istaknuta i na zgradama drugih državnih institucija u Vašingtonu po nalogu tadašnjeg predsjednika SAD Vudroa Vilsona, a povodom četvrte godišnjice objave rata Austrougarske Srbiji.

Vudro Vilson je tada izdao saopštenje američkom narodu koje je pročitano u crkvama širom zemlje i objavljeno u skoro svim uticajnim dnevnim novinama.

vilson

Predsjednik Vilson

  • “U nedjelju 28. jula navršava se četvrta godišnjica od dana kada je odvažni srpski narod, prije nego da se izloži lukavom i nedostojnom progonu pripremljenog neprijatelja, objavom rata Austrougarske bio pozvan da brani svoju zemlju i svoja ognjišta od neprijatelja riješenog da ga uništi. Plemeniti je taj narod odgovorio”, glasilo je saopštenje tadašnjeg američkog predsjednika.
  • “Tako čvrsto i hrabro oduprli su se vojnim snagama zemlje deset puta veće po broju stanovništva i vojnoj moći, i tek kada su tri puta protjerali Austrijance i nakon što su Njemačka i Bugarska pritekle u pomoć Austriji, bili su primorani da se povuku preko Albanije”, navodi se dalje u tom saopštenju.
  • Iako je njihova zemlja bila opustošena i njihovi domovi razoreni, duh srpskog naroda nije bio slomljen. Mada nadjačani nadmoćnijim silama, njihova ljubav prema slobodi ostala je neumanjena. Brutalna sila nije uticala na njihovu snažnu odluku da žrtvuju sve za slobodu i nezavisnost, poručio je Vilson.
  • Primjereno je da narod Sjedinjenih Američkih Država, privržen očiglednoj istini da je pravo naroda svih država, malih i velikih, da žive sopstvenim životom i da biraju svoje vlade, prisjećajući se da su načela za koje se Srbija viteški borila i propatila ista ona načela za koja se zalažu Sjedinjene Države, povodom ove godišnjice izrazi na adekvatan način saosjećanje sa ovim potlačenim narodom koji se tako herojski odupirao težnjama germanske nacije da dominira svijetom, istaknuto je u saopštenju.
  • “U isto vrijeme, ne bismo smjeli zaboraviti ni istorodne narode velike slovenske rase – Poljake, Čehe i Jugoslovene, koji sada pod vladavinom tuđinaca čeznu za nezavisnošću i nacionalnim jedinstvom. Ovo se ne može obilježiti na više prikladan način do u našim crkvama”, naveo je Vilson.
  • “I, zato, pozivam narod Sjedinjenih Američkih Država, svih vjera i vjeroispovesti, da se okupe na svojim mjesnim bogosluženjima, u nedjelju 28. jula, u cilju iskazivanja saosjećanja sa ovim narodom i njihovim istorodnicima u drugim zemljama, I da prizovemo blagoslov svemogućeg Boga za njih same kao i za cilj kojem su se posvetili”, zaključio je Vilson.

serbia alie

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/dan-kad-se-srpska-zastava-vijorila-sa-bijele-kuce/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])