Doboj: Zataškavaju kriminal pod plaštom poplava?

Objavljeno: 26. 7. 2014 u 11:31h

Centar za humanu politiku iz Doboja zatražio je hitnu reakciju nadležnih institucija zbog informacija da se u dobojskom pravosuđu uništavaju ili sklanjaju spisi sa dokazima i dokumentacijom u krivičnim predmetima, a da je plan da bude prikazano da su uništeni u nedavnim poplavama.

okruzno tuzilastvo Doboj

Predsjednik Centra Momir Dejanović kaže da korumpirani zvaničnici u pravosuđu planiraju da iskoriste poplave i sklanjanjem dokumentacije zaštite umiješane u kriminal.

“Većina tih dokaza nalazila se u spisima koje su neke sudije i tužioci, poznati po služenju kriminalnim interesima, nezakonito i neopravdano držali u svojim ladicama. Zahtijevamo da protiv odgovornih budu preduzete zakonom propisane mjere. Te radnje imaju obilježja organizovanog kriminala čiji su izvršioci osobe iz pravosuđa” kaže Dejanović.

Prema nezvaničnim informacijama, pod plaštom poplava sklonjeni su predmeti “Pošte Srpske” i “ŽGP Doboj”. Prvi predmet pokrenut je protiv direktora dobojske filijale “Pošta Srpske” Miroslava Stevanovića i predsjednika sindikata Bogdana Davidovića. Njih je zbog sumnje da su oštetili “Pošte Srpske” za oko 800.000 KM prije tri godine prijavila direktor tog preduzeća Jasminka Krivokuća.

“Stevanović i Davidović su izvlačili novac preko sindikata. Recimo, sud u Tesliću ili Doboju nama plati 50.000, a on prijavi da su platili 30.000, a 20.000 KM prebaci na račun sindikata pošto je on bio jedini potpisnik. Tako je sa Davidovićem radio godinama dok ih nismo otkrili” kaže Krivokuća.

Dodaje da godinama nije dobijala nikakvu informaciju od dobojskog pravosuđa u vezi sa tim procesom.

“Poslije slanja nekoliko urgencija, tek pred majske poplave obaviještena sam da je istraga pri kraju. U tom predmetu sve je bilo sumnjivo i radilo se o snažnom lobiranju. Ako je predmet nestao, biće veliki problem da opet bude pokrenuta istraga” istakla je Krivokuća.

Izvor blizak istrazi kazao je “Glasu Srpske” da je rad na ovom predmetu kočio i nekadašnji načelnik Centra javne bezbjednosti Doboj Tihomir Narić, koji je jedno vrijeme bio i direktor dobojske ispostave “Pošta Srpske”. Protiv Narića je zbog umiješanosti u malverzacije i veza sa ljudima iz kriminalnog miljea vođeno više disciplinskih postupaka. Krivični postupak koji je protiv njega pokrenut 2005. godine obustavljen je zahvaljujući političkim pritiscima advokata i predsjednika PDP-a u Doboju Siniše Đorđevića na dobojsko Okružno tužilaštvo.

U predmetu “ŽGP Doboj” policija je krajem prošle godine Okružnom tužilaštvu podnijela izvještaj protiv gradonačelnika Doboja Obrena Petrovića i još pet osoba. Osumnjičeni su za više krivičnih djela u slučaju vansudskog poravnanja između opštine Doboj i Željezničkog građevinskog preduzeća Doboj vrijednog više od 1,4 miliona KM. Pored Petrovića, izvještaj je podnesen i protiv direktora ŽGP-a Vojislava Rađe, advokata Siniše Đorđevića te Dragana Pavlića, Zorice Sredojev i Mire Vasić.

Petrović je osumnjičen da je zloupotrijebio položaj i ovlašćenja. On je, ne tražeći mišljenje pravobranioca RS, prekršio Statut opštine i na sjednici Skupštine opštine predložio da ŽGP-u budu priznata ulaganja u iznosu većem od 935.000 KM uvećana za 50 po osnovu kamata. To je uradio iako je znao da su potraživanja zastarjela, a dokumentacija nepotpuna. Isplata novca ŽGP-u izvršena je od novembra 2011. do septembra 2012. godine.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/doboj-zataskavaju-kriminal-pod-plastom-poplava/||claudebot