Avgust donosi prve tropske dane

Objavljeno: 26. 7. 2014 u 11:22h

Poslije kišnog jula, prema prognozi meteorologa, očekuje nas sunčani avgust koji će prestonici donijeti i prve tropske dane ovog ljeta.

ljetovanje

Do kraja jula biće promjenljivo vrijeme, s gotovo svakodnevnim lokalnim pljuskovima, kojih će najviše biti u nedjelju 27, i u srijedu i četvrtak 30. i 31. jula.

“Tih nekoliko dana padaće lokalno oko 60 litara kiše po kvadratnom metru. Ove pljuskove zamijeniće sunčani avgustovski dani sa znatno manje padavina. Biće toplo, sa temperaturama u nivou višedecenijskog prosjeka, dakle oko 28 stepeni. Samo od tri do pet dana biće tropskih temperatura, iznad 35 stepeni” kaže Nedeljko Todorović, meteorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Ove godine, ipak, biće znatno manje vrelih dana u odnosu na prošlu godinu kada je bilo deset takvih dana, a naročito u odnosu na pretprošlu, kada je takvih dana u Beogradu bilo čak 24!

To ljeto 2012. bilo je najtoplije sušno ljeto. Ovo ljeto je prosječno i što se tiče količine padavina i temperature.

U junu je količina padavina u većini mjesta bila za 20 do 30 odsto manja od prosjeka, a u julu veća za 50 odsto.

“U avgustu očekujemo količinu padavina ispod prosjeka. Ipak, vrijedi reći da su u proteklih 10 godina samo tri ljeta 2008, 2012. i 2013. godine, zabilježila količine padavina ispod prosjeka, a svih ostalih godina su bar u jednom, a ponekad i cijela dva mjeseca bila natprosječna po količini kiše koja je padala. Tako da je ovo ljeto 2014. sasvim tipično za ove prostore” zaključuje Todorović.

Izvor: Blic.rs

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/avgust-donosi-prve-tropske-dane/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])