Ubrzo ugovor koji će olakšati zapošljavanje sezonskih radnika iz BiH u Hrvatskoj

Objavljeno: 24. 7. 2014 u 12:24h

Potražnja radnika se očekuje u oblastima turizma, građevine i poljoprivrede…

szonski poslovii

Agencija za rad i zapošljavanje BiH pokreće proceduru za zaključivanje Ugovora o sezonskom zapošljavanju naših radnika u Republici Hrvatskoj. Iz Agencije su za BUKU rekli da je procedura za zaključivanje Ugovora u toku.

Boris Pupić, stručni saradnik za odnose sa javnošću, informisanje i izdavaštvo Agencije za rad i zapošljavanje BiH rekao je da je tekst Ugovora upućen Ministarstvu rada Republike Hrvatske i još uvijek čekaju njihov odgovor.

“Ukoliko ne bude primjedbi na tekst Ugovora isti će se vrlo brzo potpisati i stupiti na snagu”, ističe Pupić.

On napominje da što se tiče sezonskog rada u ovom trenutku u Hrvatskoj boravi veliki broj radnika iz BiH, ali je još uvijek veliki problem rada „na crno“, te dvojnih državljanstava gdje naši radnici sa hrvatskim dokumentima bivaju tretirani kao domaća radna snaga, te zato ni nemaju precizne statistike koje bi govorile o broju naših radnika u Hrvatskoj tokom turističke sezone ili sezone poljoprivrednih ili građevinskih radova.

“Što se tiče poslova, mi još uvijek nemamo konkretnih ponuda. One će početi dolaziti kada Ugovor stupi na snagu, odnosno kada poslodavci iz Hrvatske počnu na ovaj način tražiti radnike. Ipak, realna pretpostavka jeste da će se najviše tražiti radnici u turizmu i ugostiteljstvu, zatim radnici u građevinskoj industriji, a vjerovatno i u poljoprivredi. To su profili koji su inače najtraženiji u svim zemljama za sezonske poslove”, objašnjava Pupić.

Kada je riječ o pravima on je rekao da će bh radnici imati prava kao i svi drugi radnici jer će biti riječ o legalnom zapošljavanju, a ne o radu „na crno“ koji je dominirao u sektorima vezanim za sezonske poslove.

Interes radnika postoji

Pupić kaže da su naši radnici zainteresovani za odlazak na sezonski rad.

“Što se tiče interesa on svakako postoji. I do sada je veliki broj naših građana odlazio na rad u hrvatsku tokom ljetne turističke sezone, ili tokom građevinske sezone na obali, tako da vjerujemo da će se ovaj trend nastaviti”, napominje Pupić.

On kaže da Agencija nema podatak koliko je sezonskih radnika iz BiH u Hrvatskoj i drugim zemljama, kao ni da je dobila oglase putem kojih se traže sezonski radnici.

“Ipak, činjenica jeste da radnici odlaze na rad i to najčešće putem direktnog kontakta sa poslodavcem kod kojeg su radili i prethodne godine. Navedeni problem dvojnih državljanstava je, takođe, veliki problem za statistike kojima bi se pratila dosadašnja kretanja. Zato i vjerujemo da će ovaj Ugovor uvesti red i olakšati praćenje kretanja radne snage”, napominju iz Agencije za rad i zapošljavane BiH.

Sezonski poslovi u regiji

Edina Šehović, marketing menadžer portala Posao.ba ranije je portal BUKA rekla da se na portalu na kojem radi tokom godine oglašavaju upražnjene pozicije za rad na sezonskim poslovima i to prvenstveno za kadrove iz oblasti hotelijerstva i ugostiteljstva.

„Najveći broj objavljenih oglasa odnosi se na rad u susjednim zemljama, Hrvatska i Crna Gora, dok su od nešto daljih destinacija to uglavnom zemlje UAE i Turske, koje potražuju konobare, spremačice, radnike na naftnim platformama, hostese, kuhare i slično. Kada govorimo o oglasima za sezonske poslove u BiH, takvih oglasa ima u nešto manjem broju, obzirom da kompanije u našoj zemlji koje na godišnjem nivou imaju potrebu za sezonskim radnicima, angažuju iste radnike kao i prethodnih godina, te nemaju potrebe za uslugama profesionalnih servisa za zapošljavanje“, rekla je Šehović za BUKU.

Podsjetimo da prema posljednjim podacima koji se mogu naći na internet stranici Agencije za rad i zapošljavanje BiH stoji da je na dan 30.04.2014. u Bosni i Hercegovini bilo 546.739 osobe na evidencijama zavoda i službi zapošljavanja u Bosni i Hercegovini.

Izvor: Buka

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/ubrzo-ugovor-koji-ce-olaksati-zaposljavanje-sezonskih-radnika-iz-bih-u-hrvatskoj/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])