Otac i sin pokušali da prošvercuju dijamante u Srbiju

Objavljeno: 24. 7. 2014 u 13:24h

Carinici su sinoć na graničnom prelazu Horgoš između Srbije i Mađarske spriječili pokušaj krijumčarenja dva prirodna dijamanta čija će vrijednost biti utvrđena nakon vještačenja, saopštila je Uprava carina Srbije.

dijamanti

Dijamanti su otkriveni na ulazu u Srbiju, kada se u traci za putnike koji nemaju ništa da prijave za carinjenje, pojavio automobil marke “mercedes-benz CL 500”, čeških registarskih oznaka.

Vozilom je upravljao češki državljanin koji je putovao sa sinom na relaciji Češka – Srbija.

Na pitanje carinika da li imaju nešto da prijave carinskoj kontroli, obojica su odgovorila da imaju samo svoj lični prtljag.

Carinici su ipak odlučili da zajedno sa pripadnicima granične policije detaljno pregledaju automobil.

Tada su među ličnim stvarima, u torbi za laptop, između njegovih stranica, pronađena dva komada obrađenog prirodnog dijamanta tako da su dobijena dva brilijanta okruglog oblika.

Zbog specifičnosti robe nije moguće utvrditi vrijednost, pre nego što se obavi vještačenje otkrivenih dragulja.

Oba putnika su predata u dalju nadležnost policiji radi vođenja krivičnog postupka.

Dijamant je najtvrđi mineral na zemlji i upravo zbog toga do početka 15. vijeka njegova obrada nije bila moguća.

Do tada se u nakit ugrađivalo samo neobrađeno kamenje, a onda je otkriveno da se dijamant može sjeći drugim dijamantom.

Neobrađeni i nepolirani dijamanti izgledaju kao komadići stakla, ali poslije obrade i brušenja faseta pokazuju sav svoj sjaj i ljepotu. Kakav će konačan oblik imati prirodni dijamant zavisi od toga kako je brušen. Najčešće korišćeni brus je upravo okrugli brilijant, mada je moguće izbrusiti prirodan kamen i tako da se dobiju drugi oblici poput markiza, ovala, kruške i srca.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/otac-i-sin-pokusali-da-prosvercuju-dijamante-u-srbiju/||claudebot