Rusi oslobodili posljednjeg njemačkog zatvorenika iz Drugog svjetskog rata

Objavljeno: 23. 7. 2014 u 14:25h

Rajnhard Kunce, 84-ogodišnji Nijemac koji je zarobljen u Drugom svjetskom ratu, pušten je iz na slobodu nakon što je proteklih 69 godina proveo u raznim ruskim zatvorima i radnim kampovima.

Rajnhard Kunce

Kunce je imao samo 14 godina kada su ga sovjetske trupe uhvatile u Berlinu u januaru 1945.

Ruski ministar spoljnjih poslova, Sergej Lavrov, kazao je da je ovo “čin dobre volje” i da je Vlada Rusije “ostavila po strani nacionalni ponos i pokazala svoju velikodušnost”, prenosi Klix.ba.

Rajnhard je kao 12-ogodišnjak uključen u 12. SS Pancer diviziju. Optužen je da je ubio Jakova Džugašvilija, sina Josifa Staljina, u koncentracionom logoru Sahsenhauzen u aprilu 1943.

Staljinov sin je uhvaćen tokom Bitke za Staljingrad i ubijen nakon što je njegov otac odbio da ga razmijeni s njemačkim visokopozicioniranim oficirom Fridrihom Fon Paulusom. Staljin je naredio da Kunce bude pritvoren do kraja života bez obzira na sve kako bi “platio za svoj kukavičluk”.

Sve do sada Rusi su poštovali Staljinovu želju. Međutim, vjeruje se da je ovakva odluka došla s ciljem poboljšanja odnosa s Njemačkom nakon dešavanja u Ukrajini.

Tokom Drugog svjetskog rata Rusi su zarobili oko tri miliona Nijemaca, većinom u posljednjoj godini rata. Zarobljenici su prisiljavani na rad u kampovima i na izgradnji ruske infrastrukture.

Do 1950. su uglavnom svi oslobođeni. Zvanično, posljednji Nijemac, zarobljenik u Rusiji, vratio se kući 1956.

Vjeruje se da je u radnim kampovima živote izgubilo 381.067 osoba, od kojih je 356.700 bilo iz Njemačke dok su preostalih 24.367 bili iz drugih država.

Mnogi istoričari tvrdi da je cifra mnogo veća i da ona doseže milion ubijenih.

Izvor: Klix.ba

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/rusi-oslobodili-posljednjeg-njemackog-zatvorenika-iz-drugog-svjetskog-rata/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])