Niste vjerovali da prijete poplave, a idućih dana opet! Nakon toga ekstremne vrućine!

Objavljeno: 23. 7. 2014 u 11:38h

Upozorenje na ovoj stranici nažalost se ostvarilo, i ponovno se uopšte ne shvataju ozbiljno ove nepogode jasno je u upozorenju bilo rečeno na mogućnost bujičnih poplava – navodi se na stranici regionalne vremenske prognoze, nakon sinoćnjeg nevremena.

sunce-temperatura-580x350

No, ono što je zanimljivije, na stranici se dodaje i sljedeće: “Nažalost s olujama nismo završili biće ih još posebno krajem ove i početkom iduće sedmice”

Istina biće sunca sljedećih dana ali uz jak razvoj oblaka još može biti pljuskova i grmljavina, sljedeće jače pogoršanje vremena stiže krajem vikenda i nekon ponedjeljka, navodi se.

Istovremeno, sajt Danas.hr, prenosi navode iz istraživanja o kojima je Shaun Lovejoy, profesor fizike sa Univerziteta McGill, pričao u ekskluzivnom razgovoru za Science Recorder:

Sve do prošle godine živjeli smo u pauzi porasta temperature koja se prirodno javlja i traje 15 godina, a sad nas čekaju veliki porasti uslijed povećanja količine stakleničkih plinova, koji do sada nisu pokazali svoj puni razorni potencijal. Od 1992. do 1998. globalno je temperatura rasla rapidnom brzinom, a onda je stala na određenom nivou sve do prošle godine, kad je počeo novi period promjena, rekao je Lovejoy.

U međuvremenu je količina CO2 i drugih stakleničkih plinova bila u porastu, upozorio je ovaj stručnjak. Posljednja takva veća pauza bila je između 1944. i 1976. godine, a to prirodno hlađenje privremeno je maskiralo strašan trend zagrijavanja koji nas tek sada očekuje, tvrdi Lovejoy u istraživanju koje je objavljeno u časopisu Geophysical Research Letters.

Izvor: Doznajemo

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/niste-vjerovali-da-prijete-poplave-a-iducih-dana-opet-nakon-toga-ekstremne-vrucine/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])