Ispovijest iz Gaze: Bježali bismo u BiH, ali je to nemoguće

Objavljeno: 23. 7. 2014 u 09:37h

Pobjegli bismo iz Gaze u BiH, ali ne možemo ni da izađemo na ulicu, jer je opasnost velika, pošto konstantno padaju granate, koje su već usmrtile veliki broj ljudi, a među njima i djecu i starce.

gaza

To je “Nezavisnim” ispričao sedamnaestogodišnji Ibrahim, čija je majka iz Sarajeva, a udala se za Arapina i sada žive u pojasu Gaze, koju granatiraju Izraelci.

“Ja sam rođen u Gazi, ali svake tri godine, otprilike, dolazim u BiH. Ovih dana svakodnevno se čujemo s nanom, koja je u Sarajevu. Vidjela je kakva je situacija ovdje i plaši se za nas”, naglašava Ibrahim.

Upitali smo ga da li ih je ona savjetovala da pobjegnu u BiH, a on kaže da su pokušavali da to učine preko Crvenog križa, ali da nisu uspjeli.

“Mi smo trenutno na jednoj strani, a granica je na drugoj. Mnogo je kilometara koje treba da pređemo da bismo izašli iz Gaze. Bilo bi previše rizično. Napolju padaju granate. Gađali su čak i ambulante”, naveo je Ibrahim, koji se s majkom i pet godina mlađom sestrom smjestio kod prijatelja, dok je njegov otac hirurg u bolnici, tako da nije s njima.

Ovaj tinejdžer kaže da su svoj dom napustili iz bezbjednosnih razloga, ali da su i u utočištu, kod prijatelja, uznemireni, budući da se čuje granatiranje, iako je situacija za nijansu bolja.

U pojasu Gaze, prema dostupnim podacima, nalaze se još najmanje dvije porodice koje imaju bh. državljanstvo, a Ibrahim kaže da je u kontaktu s jednom od njih i da su dobro.

Slično nam je potvrdio i Darko Zelenika, ambasador BiH u Jordanu, koji ističe da prate situaciju u Gazi.

“Stojimo na raspolaganju našim ljudima koji su u Gazi. U svakodnevnom kontaktu smo i sa Ministarstvom inostranih poslova BiH”, naglasio je Zelenika, a inače, ambasada kojoj je on na čelu pokriva i područje Gaze.

On je potvrdio da je oko 15 građana, koji su iz mješovitih bosanskohercegovačko-palestinskih brakova, trenutno u Gazi, te da se jedna porodica raspitivala o načinima na koje im Ambasada u Amanu može pomoći.

“Međutim, konkretne zahtjeva za evakuaciju naši građani nisu iznosili”, navodi Zelenika.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/ispovijest-iz-gaze-bjezali-bismo-u-bih-ali-je-to-nemoguce/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])