Bogdanka i buba prkose godinama

Objavljeno: 22. 7. 2014 u 16:47h

Sa četiri decenije vozačkog staža Bogdanka Jolović iz Rogatice drži apsolutni primat među ženama koje voze automobile na području ove opštine. Slično je i sa njenim starim dobrim “folksvagenom”, popularnom “bubom”.

Bogdanka i buba

Jolovićeva, koja je bivši radnik katastarske službe, ispričala je da su je oduvijek privlačili automobili. Ne krije da je najmanje dvije godine vozila “fiću”, prije nego što je položila vozački ispit.

Kada sam dobila dozvolu, 1975, kupili smo “bubu” i od tada smo nerazdvojne. Jedino sam ja u međuvremenu dobila sijedu kosu, a moja “buba”, umjesto početne bijele, postala je lila. Promjena je i u tome što sam ja dobila status penzionera, a “buba” oldtajmera. Postala je atrakcija, najviše je zagledaju mladi i djeca, a ja sam srećna što još trajemo i prkosimo vremenu – rekla je Jolovićeva.

Dodala je da su sa njenom “folcikom” prešli puno kilometara. Najmanje deset godina, u predratnom periodu, ona, muž i djeca išli su na more ovim vozilom. Stizala je do Ulcinja, Sutomora, Baošića, Budve…

Tutnjalo se do Bijeljine, Zvornika, u Sarajevo bar jednom sedmično i nikad nismo ostali na putu. Ponekad je neki dio trebalo popraviti, ali se uvijek radilo o sitnim kvarovima koje smo lako i brzo otklanjali – rekla je Jolovićeva i dodala da, iako je izbrojala skoro 40 godina, još se nađe rezervnih dijelova za njenu “bubu”. Istina, po njih se najčešće mora do Beograda ili Njemačke, ali ima ih i to je najvažnije.

Za volanom sam evo već više od 40 godina i sa zadovoljstvom mogu reći da nikada nisam imala ni najmanju nesreću, niti sam platila kaznu za saobraćajni prekršaj. Može se reći da sam jednim dijelom i majstor. Na “folciki” redovno mijenjam gume, ulje, filtere, brisače. Trudim se da moje vozilo uvijek i iznutra i izvana bude uredno – ispričala je Jolovićeva, čije je vozilo svoje godine i status oldtajmera pokazalo i nedavno na maturskoj svečanosti ovdašnjih srednjoškolaca.

U paru sa jednim “fićom” moja “buba” je izazvala više pažnje nego skupocjena vozila sa zatamnjenim staklima, plaćena više desetina hiljada maraka ili evra – kazala je Bogdanka.

Vozači

Prema podacima Stanice policije u Rogatici, na području ove lokalne zajednice ima nešto više od 2.500 registrovanih vozila i ravno 2380 vozača raznih kategorija. Među vozačima je oko deset procenata žena.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/bogdanka-i-buba-prkose-godinama/||claudebot