U pripremi akcioni plan za raspodjelu pomoći

Objavljeno: 26. 6. 2014 u 11:25h

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH intenzivno radi na pripremi akcionog plana pomoću kojeg će biti vršena pravilna distribucija sredstava koja se očekuju od donatorske konferencije za otklanjanje posljedica poplava u BiH i Srbiji, zakazanoj za 16. juli u Briselu.

poplave

Pomoćnik ministra za izbjeglice i raseljena lica BiH Mario Nenadić ističe da je ovo ministarstvo već pregledalo vlastite budžete, nakon čega je uputilo prijedlog Savjetu ministara BiH da tri miliona KM preusmjeri u sanaciju šteta.

“Prema našim podacima, 83.000 ljudi je evakuisano, 1.400 smješteno je u kolektivne centre, 40 škola je popunjeno. Do početka školske godine stanovništvo bi trebalo da bude iseljeno, a škole osposobljene za nastavu”, rekao je Nenadić za “Oslobođenje”.

Prema njegovim riječima, u majskim poplavama srušeno je 1.900 kuća, od toga 700 u potpunosti, a 41.000 stambenih objekata je bilo potpuno potopljeno.

Nenadić dodaje da za sada procjene govore da će za takozvani standard neophodnog zbrinjavanja biti potrebno 820 miliona KM, pod čime se podrazumijeva nabavka namještaja, vrata, prozora…

On smatra da ovaj proces prati i nekoliko problema kao što su postojanje dva različita entitetska fonda, te složena ustavnopravna struktura zbog čega je potrebno napraviti balans i dobru koordinaciju.

“Veliki problem će biti i obnavljanje kuća bez građevinskih dozvola koje su srušene u klizištima. Po zakonu, opštine su bile dužne da takve objekte sruše, tako da ovo može postati ozbiljan pravni i politički problem”, navodi Nenadić.

Savjet ministara BiH zaključio je juče da je prije donatorske konferencije neiophodno utvrditi prioritetne projekte pomoći poplavljenim područjima.

Zadužena je radna grupa da ubrza rad na izradi kriterijuma za raspodjelu pomoći i da o tome izvijesti Savjet ministara BiH na narednoj sjednici.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/u-pripremi-akcioni-plan-za-raspodjelu-pomoci/||claudebot