Ruski vojni avioni blizu britanskog vazdušnog prostora

Objavljeno: 24. 4. 2014 u 15:50h

Borbeni avion britanskih vazduhoplovnih snaga (RAF) uzletio je iz baze Lukers u Škotskoj pošto su dva ruska aviona za nadgledanje prišla blizu britanskog vazdušnog prostora, prenijeli su danas londonski mediji.

avion

Ruski avioni, za koje se vjeruju da je riječ o “Tupoljevima 95s”, uočeni su juče u blizini sjeveroistočne obale Škotske, ali su se okrenuli i otišli pošto je borbeni avion RAF-a “Tajfun” uzletio iz baze, prenosi “Dejli mejl”.

“‘Tajfun’ je brzo reagovao uzletanjem iz baze RAF-a u Lukersu kako bi ustanovio identitet nepoznatog aviona koji se približavao vazdušnoj oblasti koju kontroliše NATO sjeverno od Škotske”, kaže se u saopštenju RAF-a i dodaje da “ni na jedan drugi način nije bilo moguće identifikovati letjelicu”.

Dalje se navodi da je ubrzo ustanovljeno da je riječ o dva ruska vojna aviona koji su “sve vrijeme bili u međunarodnom vazdušnom prostoru, na šta i imaju pravo”.

Incident se dogodio u trenutku jačanja tenzija u međunarodnoj zajednici zbog situacije u Ukrajini, a poslije odluke Krima da se pripoji Rusiji, podsjeća taj list.

Oglasio se sinoć i britanski ministar odbrane Filip Hamond koji je naveo da su “nedavni događaji povećali svijest o aktivnostima ruske vojske”.

“Ali, mi smo uvijek uvježbano presretali, identifikovali i ispratili ruske avione i brodove koji tranzitiraju međunarodnim vazdušnim prostorom i vodama na domašaju oblasti od interesa za Britaniju”, stoji u saopštenju.

Ministar odbrane je poručio da će RAF i ratna mornarica ostati u pripravnosti i biti spremni da presretnu bilo koje snage koje ne pripadaju NATO u oblastima koje vojni savez kontroliše.

Stručnjaci za bezbjednost kažu da Rusija koristi avione za nadgledanje kako bi “podsjetila svijet na svoju vojnu snagu i ispitala vazduhoplovne odbrambene sisteme drugih zemalja”.

Incidenti sa stranim avionima u blizini britanskog vazdušnog prostora su veoma česti, a prošle godine je, prema podacima britanskog ministarstva odbrane, zabilježeno osam.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/ruski-vojni-avioni-blizu-britanskog-vazdusnog-prostora/||claudebot