Direktor BH MAC osumnjičen da je ucjenjivao, te namještao tendere

Objavljeno: 24. 4. 2014 u 20:44h

Dušan Gavran, direktor Centra za uklanjanje mina BiH (BH MAC), saslušan je danas u Tužilaštvu BiH, a Sudu BiH će biti predloženo da mu bude određen pritvor, rekao je Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH.

sud bih

Kristina Jozić, službenik za informisanje Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), rekla je da je Dušan Gavran danas u prijepodnevnim satima uhapšen po naredbi Tužilaštva BiH na području Sarajeva.

Ona je kazala da je Gavran predat Tužilaštvu BiH na dalje postupanje.

On je priveden i ispitan zbog toga što je već duže vrijeme pod istragom zbog krivičnih djela zloupotrebe položaja ili ovlasti, primanja dara ili drugog oblika koristi i krivotvorenja službene isprave.

Inače, Tužilaštvo BiH provodi istragu o koruptivnim krivičnim djelima, a Gavran je pod istragom i zbog aktivnosti vezanih za poslove deminiranja, te sumnje da je zloupotrebom službenog položaja ostvario nezakonitu imovinsku korist.

Po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, policija je u srijedu izvršila pretrese kuće i prostorija koje koristi osumnjičeni Gavran.

Istražitelji Federalne uprave policije (FUP) upali su u srijedu u popodnevnim satima u prostorije Centra za uklanjanje mina u BiH (BH MAC), pri čemu su izuzeli određenu dokumentaciju.

Centar za uklanjanje mina u BiH BH MAC uputio je juče saopštenje u kojem je potvrdio da su pripadnici FUP-a, po nalogu Tužilaštva BiH, izuzeli određenu dokumentaciju iz ovog centra, koja je već ranije bila predmet istrage.

U saopštenju BH MAC-a navodi se da je direktor ovog centra Dušan Gavran još prije nekoliko mjeseci imao zakazan put u Zadar, gdje se održava Međunarodno savjetovanje zemalja koje imaju problem sa minama, te da zbog toga nije bio prisutan prilikom dolaska pripadnika FUP-a i Tužilaštva BiH u prostorije ovog centra.

Nakon obavještenja o dolasku pripadnika FUP-a i Tužilaštva BiH, Gavran se vratio u Sarajevo i stupio u kontakt sa Tužilaštvom BiH kako bi bio na raspolaganju za sva pitanja, ističe se u saopštenju.

Iz BH MAC-a navode da, prema sugestijama Tužilaštva BiH, ne mogu saopštiti o kojoj je dokumentaciji riječ dok je istraga u toku.

Predstavnici nekoliko deminerskih organizacija godinama su upozoravali na kriminal i nezakonite radnje u BH MAC-u, te su još u ljeto 2012. godine zatražili sastanak sa Vjekoslavom Bevandom, predsjedavajućim Vijeća ministara BiH, kako bi ga obavijestili o “kriminalu i ucjenama kojima se služio menadžment BH MAC-a”.

U to vrijeme demineri iz osam firmi: “Amphibije”, “BH Demininga”, C.I.D.C., “Pro Vitae”, EKO DEM-a, “Detektora”, “Gama Demininga” i MRUD-a, o svemu ovome obavijestili su i resorne ministre Sredoja Novića i Sadika Ahmetovića.

Većina predstavnika ovih firmi juče nije željela komentarisati hapšenje i saslušanje Dušana Gavrana, objasnivši da je na pravosudnim organima da urade svoj posao.

Senko Kulaš, direktor deminerske firme “Amphibije”, kaže da je to ozbiljan slučaj, te da ne želi komentarisati putem telefona.

Gavrana i BH MAC vlasnici deminerskih kompanija u BiH optuživali su i za potpuni monopol i kontrolu procesa rada, te su navodili da je čak bilo i slučajeva da su iz ovog centra deminerima na terenu uzimane pare.

Davor Kolende, direktor deminerske firme “Pro Vita” iz Mostara, ističe da je on sastavio i podnio dvije prijave protiv Dušana Gavrana u ime njegovih kolega. Tvrdi kako su se još prije dvije godine obraćali resornim ministarstvima, te da niko nije htio ništa učiniti da spriječi kriminal, nego su to prepustili pravosuđu.

“Odgovorno tvrdim da je Dušan Gavran šef paljanske deminerske mafije i da 70 posto poslova u vezi sa deminiranjem dobivaju firme koje su registrovane u Palama i Sokocu, a većina njih postoji samo fiktivno i uglavnom su to firme bliske Gavranu i njegovim pajdašima, a ima i onih iz Hrvatske. Purgeri neće da ginu, nego uzmu milione koje im namjesti Gavran, pa onda šalju naše momke da obavljaju posao za njih i da ginu”, ističe Kolende.

Tvrdi da je Gavran prije 12 godina došao na čelo BH MAC-a kao kadar PDP-a, ali da je u međuvremenu promijenio “dres”, te da je sada kadar SDS-a i da političkim istomišljenicima namješta poslove.

Ističe da Gavran i u ovom trenutku čini kriminalno djelo jer je dao tender firmi iz Zagreba za posao deminiranja obale Save.

“Ta firma registrovala je poslovnu jedinicu u Sokocu bez ijednog zaposlenog, a direktor te poslovnice nema radnu dozvolu u BiH. Od ovog tendera Gavran je zaradio 200.000 KM, od čega je supruzi Vesni kupio audi”, kaže Kolende.

Dušan Gavran je za direktora BH MAC-a izabran prije 12 godina. Budući da postojeća zakonska rješenja nisu precizirala način na koji se bira direktor ovog centra, niti su ograničila njegov mandat, Gavran je na ovoj poziciji ostao do danas.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/direktor-bh-mac-osumnjicen-da-je-ucjenjivao-te-namjestao-tendere/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])