London hoće aerodrom na vodi od 57 milijardi evra

Objavljeno: 21. 4. 2014 u 11:58h

Na vještačkom ostrvu na ušću Temze, 75 km istočno od Londona, trebalo bi da nikne aerodrom budućnosti. Projekat, ploveći aerodrom London Britanija, posebno je želja gradonačelnika Londona Borisa Džonsona.

aerodrom

Aerodrom bi imao šest sletno-uzletnih pista, radio bi 24 sata dnevno, a kroz njega bi godišnje prošlo 172 miliona ljudi.

Prema planovima arhitekata, gradnja bi trajala sedam godina, a Komisija za aerodrome britanske vlade procenuje da bi koštala oko 57 milijardi evra. To je i jedan od glavnih argumenta protiv, mada pristalice ideje tvrde da bi aerodrom donio ogromne prihode trgovačkoj branši i otvorio 200.000 novih radnih mjesta.

Protiv su i zaposleni na Aerodromu „Hitrou“, jer bi najvjerovatnije ostali bez posla, kao i britanski ekolozi, koji tvrde da bi projekat bio „poguban“ po deltu Temze.

S druge strane, pristalice aerodroma na vodi tvrde da bi građane poštedio buke, kao i da bi bio jeftiniji od proširenja na kopnu, koje zahtijeva rušenja, preseljenja, izmještanje infrastrukture i uništavanje zelenih površina.

Izvor: Blic.rs

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/london-hoce-aerodrom-na-vodi-od-57-milijardi-evra/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])