Evo zašto se Uskrs ne slavi uvijek istog datuma!

Objavljeno: 20. 4. 2014 u 21:18h

Uskrs redovno pada u prvu nedjelju poslije prvog punog Mjeseca poslije proljećne ravnodnevice. Ali, da nije sve tako jednostavno pokazuje naredno istraživanje.

vaskrsnja-jaja-103

Iako je najveći hrišćanski praznik Uskrs zapravo “pokretna” svjetkovina, on redovno pada u prvu nedjelju poslije prvog punog Mjeseca poslije proljećne ravnodnevice.

Ipak, nije sve tako jednostavno. Istina je da crkva za računanje ravnodnevice i punog Mjeseca ne koristi astronomsko vrijeme, već tablice razvijene još u srednjem vijeku koje su u međuvremenu umnogome prestale da odgovaraju onome što vidimo na nebu.

Zbog tačnijeg određivanja datuma Uskrsa, papa Gregorije 1583. godine izvršio je reformu rimskog ili julijanskog kalendara. Novi kalendar nisu prihvatile pravoslavne crkve, pa se od tada svi crkveni praznici proslavljaju u razmaku od 13 dana. Međutim, to ne važi i za “pokretne” praznike za Uskrs.

Savremeni kalendari su solarni, u njima se vrijeme mjeri u odnosu na kretanje zemlje oko Sunca dok se u prošlosti koristio lunarni kalendar zasnovan na kretanju Mjeseca oko Zemlje. Datum Uskrsa je jedna od rijetkih tekovina lunarnog kalendara koje su preživjele i u hrišćanskoj civilizaciji.

Kada nastupi proljećna ravnodnevica (21. mart) čeka se prvi pun Mjesec. Po pravilu, ako pada u nedelju, za Uskrs se uzima sljedeća nedelja. Zato ovaj praznik može biti bilo koji od 35 dana poslije proljećne ravnodnevice ili od 22. marta do 25. aprila.

Drugi problem je sam lunarni kalendar. U ovom složenom kalendaru godina traje 354 dana, odnosno njemu nedostaje 11 dana da bi dostigao naš kalendar. Da bi se taj manjak nadoknadio periodično su se ubacivali vanredni mjeseci, a da bi se ovaj komplikovani račun bar malo pojednostavio u crkvi su u VI vijeku razvili tablice na osnovu kojih se određuje datum Uskrsa, a one se koriste i danas.

Pravoslavni Uskrs pri svemu tome nikada ne može da bude prije jevrejskog praznika Pashe! Osnov za ovo se nalazi u Jevanđeljima. Pasha je praznik koji traje 7 dana i obilježava egzodus Jevreja iz Egipta. Tajna večera je, prema predanju, bila upravo vezana za ovaj jevrejski praznik, a kako je ona bila prije raspeća, ni Uskrs ne može da bude prije Pashe.

Katolička crkva datum izračunava u odnosu na proljećnu ravnodnevicu i prvi pun mjesec poslije nje. Pravoslavna crkva ovome dodaje i to da Uskrs ne može biti prije jevrejske Pashe.

Tek 2017. godine cio hrišćanski svijet će Uskrs praznovati istog dana – 16. aprila.

Izvor: Telegraf

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/evo-zasto-se-uskrs-ne-slavi-uvijek-istog-datuma/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])