Zaboravili ga poslati u zatvor,a on 13 godina živio kao uzorni građanin: Šta s njim? (Video)

Objavljeno: 19. 4. 2014 u 12:58h

Nakon što je 2000. osuđen za oružanu pljačku, Cornealious Anderson u zatvoru je trebao odležati 13 godina. Sudac mu je na kraju suđenja rekao da pričeka upute u kojima će stajati kada bi se trebao prijaviti na odsluženje kazne.

zatvor

Cornealious je strpljivo čekao, ali upute nisu stizale, a on se nije javljao na odsluženje. I tako je nastavio narednih 13 godina.

Potpuno je preokrenuo vlastiti život, oženio se, napravio troje djece i obrazovao se. Nije pokušao prikriti svoj identitet, uredno je plaćao porez i kazne za pogrešno parkiranje, obnovio je vozačku i registrirao novi posao.

Sve do prošle godine sud nije registrovao da je njihov osuđenik na slobodi, a nakon što su se “probudili iz zimskog sna” žele ga zatvoriti. No, Cornealious ovog puta nema namjeru mirno otići u zatvor i tvrdi da su vlasti propustile priliku da ga zatvore.

“Poslali su specijalce u njegov dom. Baš je pripremao doručak za svoju trogodišnju kćer kada su mu ljudi s automatskim puškama zakucali na vrata”, rekao je njegov advokat” Patrick Megaro.

Vlasti su 37-godišnjaka odvele na odsluženje kazne.

Naime, 1999. Anderson i njegov rođak zračnom su puškom opljačkali restoran u St. Charlesu, a nakon što je došlo do greške, advokat mu je rekao da se strpi i pričeka daljnje upute. Anderson je pretpostavio da je sud odlučio ne poslati ga u zatvor i nastavio sa životom.

Njegov advokat tvrdi da je Anderson postao uzorni građanin i da je ova zakašnjela kazna nepravedna. Peter Joy, profesor s pravnog fakulteta u St. Louisu slaže se s advokatom i tvrdi da je ovo prava tragedija.

“Jedna od ideja zatvaranja je rehabilitacija. Ovdje imamo slučaj čovjeka koji se potpuno rehabilitirao i vodio savršen život više od 13 godina. Stoga, prilično je jasno da mu rehabilitacija nije potrebna”, rekao je Joy.

Nije najjasnije što će se dogoditi, ali postoji presedan. Naime, 1912. u sličnom slučaju, sud je oslobodio osuđenog muškarca pa se advokati nadaju da će guverner pomilovati Andersona.

http://youtu.be/KPFrVI7a6Kw

Izvor: Index.hr

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/zaboravili-ga-poslati-u-zatvora-on-13-godina-zivio-kao-uzorni-gradanin-sta-s-njim/||claudebot