Vaskrs pobjeda života nad smrću

Objavljeno: 19. 4. 2014 u 11:22h

Svim vjernicima pravoslavne i katoličke vjeroispovijesti u BiH, koji ove godine na isti dan proslavljaju Vaskrs i Uskrs, praznike su čestitali zvaničnici RS.

vaskrsnja-jaja-103

Član Predsjedništva BiH iz RS Nebojša Radmanović je u čestitki upućenoj patrijarhu Irineju istakao da je Vaskrs u hrišćanskoj pravoslavnoj tradiciji simbol pobjede života nad smrću, dobra nad zlom i vjere u nadu i spasenje.

“Neka praznik Hristovog vaskrsenja pokaže put svim Srbima i drugim pravoslavnim vjernicima u prevladavanju postojećih društvenih teškoća, te bude naš moralni podstrek za uspostavljanje duhovnog jedinstva srpskog naroda i zajedničkog razumijevanja sa drugim ljudima i narodima na ovim prostorima u interesu sveopšteg napretka u budućnosti” poručio je Radmanović uz tradicionalni pozdrav “Hristos vaskrse”.

Radmanović je čestitao i svim vjernicima katoličke vjeroispovijesti, uz želju da ovaj praznik provedu u miru i porodičnoj sreći, u skladu sa tradicionalnim vjerskim običajima i vjerovanjima.

U čestitki predsjednika RS Milorada Dodika se navodi da je proslavljanje praznika nad praznicima, koji simbolizuje pobjedu života nad smrću, Hristovo vaskrsenje – putokaz ljudima kako da, živeći u skladu sa hrišćanskim i civilizacijskim vrijednostima ljubavi i mira, doprinesu boljem razumijevanju, jačanju tolerancije i napretku. Dodik je čestitao i Uskrs nadbiskupu vrhbosanskom kardinalu Vinku Puljiću, biskupu banjalučkom Franji Komarici i svim građanima katoličke vjeroispovijesti, poželivši da im predstojeći praznici donesu mnogo radosti, Božijeg blagoslova i duhovnog mira.

I premijer RS Željka Cvijanović je poželjela pravoslavnom narodu i svim katoličkim vjernicima da praznik provedu u ljubavi, praštanju i slozi i uz svoje najdraže.

“Izražavam nadu da će godina, u kojoj pravoslavni i katolički hrišćani proslavljaju Vaskrs i Uskrs istog dana, biti dobra prilika da posvećenost univerzalnim vrijednostima dobije intenzivnije impulse” stoji u čestitki predsjednika Narodne skupštine RS Igora Radojičića.

Širom RS u petak su trajale pripreme za proslavu najvećeg hrišćanskog praznika, a najveselije je bilo u vrtićima, gdje su mališani tradicionalno farbali i šarali jaja. Mališani iz kotorvaroškog vrtića “Larisa Šugić” su sa vaspitačima šarali jaja i nadmetali se čije će biti ljepše. Svečano je bilo i u gradiškoj Mjesnoj zajednici Kočićevo, gdje su djeca i članovi Kulturno-umjetničkog društva “Lepa Radić” ofarbali više hiljada jaja, koja će dijeliti na Vaskrs. Članovi Aktiva žena Udruženja penzionera grada Doboj uručili su u petak poklone za bolesne i socijalno ugrožene penzionere.

Veliki petak je poseban dan i za najstarije, a svake godine iznova mu se raduje Rosanka Jokić iz prnjavorskog sela Kalabe. Iako je zagazila u 92. godinu i danas šara jaja i prepričava kako su to činili prije Drugog svjetskog rata.

“Tada se radilo mnogo jednostavnije i zdravije. Nije se koristila hemija i kojekakva moderna čudesa. Najljepša su bila jaja obojena lukovicom” rekla je Jokićeva.

Kardinal Puljić

Slaveći Uskrs valja nam opet prepoznati Isusa na našem putu, izgrađivati povjerenje u njega, ne dati se zavesti i zavaravati pričama onih kojima su samo ovozemaljske lagodnosti jedini životni cilj, poručio je na Veliki petak u uskršnjoj čestitki nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić. Dodao je da je zavladalo beznađe i kukanje kako “nema nama ovdje života” i dodao da mnogi ljudi u te riječi povjeruju i tako se obeshrabruju.

“Vama, dragi vjernici, koji sve više olako povjerujete lažnim prorocima, želim da vam Uskrs otvori oči i prepoznate Isusa na vašem životnom hodu” rekao je Puljić.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/vaskrs-pobjeda-zivota-nad-smrcu/||claudebot