Otkrivena planeta najsličnija Zemlji

Objavljeno: 18. 4. 2014 u 12:22h

Naučnici su otkrili planetu dosad najsličniju Zemlji, koja je približne veličine, na kojoj možda ima vode i koja kruži na “naseljivoj razdaljini” od svoje zvijezde.

slicna zemlji

“Najzemaljskija” planeta dosad otkrivena zove se Kepler 186f, čvrsta je, nešto je veća od Zemlje, nalazi se na oko 500 svetslosnih godina od nas i dio je sistema od pet planeta.

“Ovo je najmanja planeta koju smo dosad otkrili u naseljivoj zoni”, rekao je profesor Stiven Kejn, astrofizičar Univerziteta u San Francisku.

Zbog prečnika Keplera 186f, koji je za oko deset odsto veći od Zemljinog, međunarodni tim naučnika vjeruje da je ona po strukturi veoma slična našem domu.

Ono što je najvažnije za mogućnost razvitka života – voda – takođe je vjerovatno prisutna.

“Iako orbitira oko zvijezde koja se značajno razlikuje od našeg Sunca, otkrivena planeta je dosad najsličnija Zemlji uzimajući u obzir njenu veličinu i količinu energije koju dobija od svoje zvijezde. Ovo su sjajne vijesti za sve koji tragaju za takvim planetama, jer su zvijezde oko koje orbitira ova planeta najčešće u našoj galaksiji. Ako sve te zvijezde imaju planete Zemljine veličine u naseljivoj zoni, onda su to veoma dobre vijesti”, rekao je Kejn.

Pod naseljivom zonom, takozvanom “Zlatokosinom zonom”, podrzaumeva se udaljenost orbite od zvijezde na kojoj tekuća voda ne ključa, niti se ledi.

Problem sa “naseljivošću” Keplera 186f je u tome što, čak iako na površini ima vode, zbog aktivnosti malih zvijezda, bilo kakvi potencijalni organizmi bi bili bukvalno bombardovani radijacijom.

Izvor: B92

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/otkrivena-planeta-najslicnija-zemlji/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])