Vozači na oprezu, voćari u strahu zbog snijega

Objavljeno: 17. 4. 2014 u 19:05h

Iako smo kalendarski već zagazili u proljeće, gradovi u BiH osvanuli su pod snijegom, a najviši bijeli pokrivač izmjeren je u Sarajevu, Doboju, Modriči, Brodu, Odžaku, Orašju, Brčkom, Gradačcu, Gračanici, Tuzli i Srebreniku.

vojvodina-snijeg 4

Najteža situacija zabilježena je na planinskim prevojima Koprivnica, Makljen, Komar, Karaula, Romanija, te Oštrelj.

Takođe se otežano saobraća i u istočnim krajevima RS, a iz Auto-moto saveza (AMS) RS izdvajaju pravce Sarajevo – Sokolac – Rogatica, Sokolac – Han Pijesak – Vlasenica i Sarajevo – Trnovo, odnosno prevoj Rogoj.

Preko prevoja Han Pogled ne preporučuje se saobraćaj za šlepere i kamione sa prikolicom, gdje je visina novog snijega do 30 centimetara.

I na području Kneževa i Mrkonjić Grada snijeg otežava redovno odvijanje saobraćaja, pa se vozačima savjetuje da vožnju prilagode uslovima na putu.

Iako zakonska odredba o obaveznom posjedovanju zimske opreme na putevima u BiH više nije na snazi, apeluje se na vozače da, u zavisnosti od vremenske situacije, na put ipak ne kreću bez nje.

Takođe, više stotina domaćinstava na području opštine Han Pijesak od juče ujutru nema struju zbog kvarova na dalekovodima Pjenovac i Ljeskovac.

U preduzeću “Elektro-Bijeljina” kazali su da ekipe iz Han Pijeska na terenu rade na lociranju i otklanjanju kvarova.

Na području Sokoca zbog kvarova na dalekovodima nastalim zbog snijega bez struje je ostalo više stotina domaćinstava, a struje nema ni na vodovodu Vrelo Bioštica.

Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara RS, poručio je voćarima da se pobrinu za stabla krušaka i trešanja jer ona najslabije podnose niske temperature.

“Voćari se moraju pobrinuti za ove voćke i maksimalno ih zaštititi. Jabuka može da podnosi ovakve temperature, ali ako se nastavi hladno vrijeme ne mogu garantovati za eventualne štete. Stabla se moraju otresati od snijega i prskati zaštitom”, naglasio je Dojčinović.

Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS, istakao je da usjevi neće propasti zbog temperatura.

“Poljoprivrednici koji nisu završili proljetnu sjetvu neka sačekaju da prođu ove niske temperature, kako bi bili sigurniji da neće imati štete na usjevima”, istakao je Marinković.

Meteorolozi upozoravaju da će i danas u BiH prevladavati oblačno vrijeme sa padavinama, uglavnom prijepodne, što bi moglo izazvati nove probleme na putevima. Najavljuju da se u nedjelju očekuju sunčani intervali, zbog kojih bi temperatura za Vaskrs mogla dostići 20 stepeni.

Planine bijele, ali prekasno

Padavine koje su doprinijele da se bh. planinske ljepotice ponovo zabijele ne mogu da ožive propalu zimsku sezonu.

Naime, visina snijega danas izmjerena na Bjelašnici iznosila je 80 centimetara, a na Jahorini 40, ali to više nikome ništa ne znači.

Goran Šarić, direktor Ski-centra na Vlašiću, kazao je da je i pored snijega kojeg trenutno ima i na Vlašiću skijaška sezona već propala.

“Od sutra se očekuje toplije vrijeme, tako da nema uslova za nove staze i nemoguće je bilo šta uraditi. Bolje rečeno, ova sezona skijanja već je gotova”, dodao je Šarić.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/vozaci-na-oprezu-vocari-u-strahu-zbog-snijega/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])