Veliki broj vozača se ne veže, kazne pljušte

Objavljeno: 17. 4. 2014 u 10:14h

Veliki broj vozača i putnika u Republici Srpskoj i dalje prilikom vožnje ne želi da veže bezbjednosni pojas.

pojas

U prilog tome govore i podaci republičkog MUP-a da je u 2013. godini za ovaj prekršaj ispisano 39.145 kazni “teških” 1.174.150 KM.

Podatak koji obeshrabruje jeste i da se prilikom vožnje briga ne vodi ni o onim najmlađima, budući da su u protekloj godini izdata 342 naloga zbog neposjedovanja auto-sjedalica za djecu ili sličnih nepravilnosti u vezi s mališanima.

Broj ovakvih prekršaja u odnosu na 2012. godinu porastao je za 31,5 odsto.

S druge strane, kako su rekli u MUP-u RS, ukupan broj prekršaja u vezi sa vezivanjem pojasa ipak se smanjuje, a u odnosu na 2012. godinu to je za 10 odsto.

Obeshrabruje i istraživanje o upotrebi pojasa na putevima Srpske, a koje je sproveo Auto-moto savez (AMS), prema kojima bezbjednosni pojas ne veže 55 odsto vozača i suvozača, i čak 96 odsto putnika na zadnjem sjedištu vozila.

Istraživanje je vršeno po metodi anketiranja i osmatranja, a obuhvatilo je vozače u 44 opštine i grada u RS, i to na ukupno 81 lokaciji.

Brojanje je vršeno u dva navrata, prije i poslije kampanje o vezivanju pojaseva koju je sproveo AMS i represivnih aktivnosti policije.

Analize su pokazale kako najodgovorniji vozači dolaze iz Mrkonjić Grada i Osmaka, sa procentom od 98 i 97 odsto vezanih, dok u Šipovu pojas vozače gotovo i da ne zanima, jer ih se veže tek pet odsto.

Perica Pećanac, portparol AMS RS, kaže kako će ova organizacija i narednih godina vršiti istraživanje stepena upotrebe bezbjednosnih pojaseva, a u cilju promjene svijesti vozača o važnosti vezanja tokom vožnje.

“Glavni razlozi zbog kojih ispitanici koriste pojas su bezbjednost i kazna. Na ispitanike koji ne koriste bezbjednosni pojas da ga počnu koristiti najviše bi uticali češća kontrola od strane policije, veće kazne i udobniji pojas, što ukazuje da je neophodno mijenjati kaznene odredbe koje se odnose na neupotrebu pojasa”, kazao je on.

Inače, u dijelu ove analize objavljeni su i rezultati odgovora na nekoliko anketnih pitanja, a najzanimljivije je možda ono koje se odnosi na ponašanje vozača u drugim zemljama.

Tako je na pitanje: “Da li bez razmišljanja vežete pojas kad vozite u drugim zemljama?”, pozitivno odgovorilo čak 91,6 anketiranih vozača, manje od tri odsto to i dalje ne želi da uradi, dok se 5,5 odsto ponekad veže.

Milija Radović, direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS, podatke ocjenjuje kao poražavajuće i dodaje kako su dva faktora ključna za promjenu svijesti i nepotrebno gubljenje ljudskih života.

“Postoje dva načina da se nevezivanju stane na kraj. Jedno su represivne kazne koje policija propisuje. Drugo su edukacija i kampanje kojima ljude treba ubijediti da im vezanje pojasa može spasiti život”, kazao je Radović, ujedno najavljujući jednu ovakvu kampanju za maj.

Kako je kazao, vještačenja saobraćajnih nesreća su pokazala da do najvećih povreda dolazi upravo zbog toga što putnici nisu bili vezani. U dosta slučajeva dešava se da ispadnu iz vozila.

Podsjećamo, Zakonom o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH kazna za nestavljanje bezbjednosnog pojasa iznosi 30 maraka bez obzira na to da li se radi o vozaču i suvozaču ili o licima koja se nalaze na zadnjem sjedištu auta.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/veliki-broj-vozaca-se-ne-veze-kazne-pljuste/||claudebot