Proglašena Narodna Republika Odesa (Video)

Objavljeno: 16. 4. 2014 u 14:56h

Pokret “Anti-Majdan” iz Odese proglasio je formiranje Narodne Republike Odese i pozvao stanovnike da spriječe policiju i vojsku da uđu u ovaj grad na obali Crnog mora.

odesa

“Region Odese od danas postaje Narodna Republika Odesa, u kojoj vlast pripada isključivo narodu koji živi na ovoj teritoriji”, navodi se u saopštenju.

Aktivisti su apelovali na stanovnike grada da blokiraju saobraćaj i spriječe policiju i vojne snage da uđu u grad.

“Od 16.00 časova sutra Odesa bukvalno mora da bude blokirana”, navodi se u saopštenju, prenosi RIA “Novosti”.

Skupovi pristalica federalizacije održavaju se u više gradova istočne Ukrajine od prošlog mjeseca.

Demonstranti u Harkovu, Donjecku, Gorlovki, Slavjansku i Kramatorsku odbijaju da priznaju legitimitet aktuelne ukrajinske vlade i apeluju na prelaznu vlast u Kijevu da raspišu referendum sličan onome na Krimu prošlog mjeseca.

Rusija je osudila odluku novih ukrajinskih vlasti da upotrijebi silu protiv pristalica federalizacije, rekavši da je to veoma nepovoljan razvoj događaja.

Vojnici na strani demonstranata

Vojnici ukrajinskih oklopnih transportera poslatih u Kramatorsk, na istok Ukrajine, prešli na stranu proruskih demonstranata.

Kako su danas Ria Novostima rekli očevici, vojnici iz šest ukrajinskih oklopnih transportera poslatih u Kramatorsk, na istok Ukrajine, prešli su na stranu proruskih demonstranata.

“Glavno oklopno vozilo ima istaknutu rusku zastavu i oni su napustili Kramatorsk zajedno s našim pobunjenicima i idu ka Slavjansku”, rekao je očevidac.

Prethodno jutros, šest oklopnih transportera ušlo je u istočni ukrajinski grad Slavjansk, a na čelu kolone je na prvom vozilo istaknuta ruska zastava, preneo je Rojters pozivajući se na očevice, prenosi B92.

Nekoliko naoružanih muškaraca, u kamuflažnoj uniformi, sjedeli su na svakom od tih vozila. Ona su se zaustavila ispred zgrade opštine koju su ranije okupirali proruski demonstranti. I izvještač agencije AP rekao je da je vidio kolonu borbenih vozila u istočnom ukrajinskom gradu koji su okupirali proruski demonstranti i da su na njima bile istaknute ruske zastave.

Zbog novonastale situacije ukrajinski ministar odbrane hitno je krenuo put Kramatorska kako bi razjasnio situaciju u vezi s vojnicima i oklopnim vozilima, rekao je jedan zvaničnik vlade u Kijevu, koja je, podsjetimo, juče poslala tenkove na istok Ukrajine kako bi počela “antiterorističku operaciju” protiv proruskih demonstranata.

Rojters javlja i da su naoružani proruski aktivisti preuzeli kontrolu nad zgradom gradske skupštine u Donjecku, a Glas Rusije javlja da je do pobune stanovništva došlo i u Odesi.

Pobunjenici u Slovjansku zauzeli su ranije sedište lokalne policije i jednu upravnu zgradu i traže autonomiju za istočnu Ukrajinu uz bliske veze s Rusijom. Vozila s ruskim zastavama su se zaustavila blizu zgrade gradske uprave, a građani su ih dočekali uzvicima podrške. Jedan od ljudi koji je došao tim vozilima rekao je da su on i drugi iz 25 ukrajinske desantne brigade prešli na stranu proruskih snaga.

Ministarstvo je navelo da su dva ukrajinska vojnika taoci pobunjenika u oblatsi Luganska i da preduzima mjere da ih oslobodi.

Podsjetimo, prelazna vlada u Kijevu proglasila je antiterorističku operaciju u istočnom dijelu zemlje gdje su u više gradova proruske snage zauzele upravne zgrade ili policijske uprave.

http://youtu.be/pGW_wXRdDMY

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/proglasena-narodna-republika-odesa-video/||claudebot