Potresan dokumentarac o tamnoj strani svijeta tehnologije (Video)

Objavljeno: 15. 4. 2014 u 14:41h

Radnici u Kini suočavaju se s otrovnim hemikalijama poput benzena.

internet

“Who Pays the Price? The Human Cost of Electronics” kratki je dokumentarni film koji govori o tamnoj strani svijeta tehnologije. Konkretno, bavi se problemima radnika u tehnološkoj industriji u Kini koji se suočavaju s otrovnim kemikalijama i uopšteno lošim uslovima rada proizvodeći gadgete za bogate zapadne zemlje.

Među njima ima i mnogo mladih, poput Minga Kunpenga, 25-godišnjaka koji je dobio leukemiju nakon trovanja benzenom. Ovaj materijal koristi se zbog niže cijene – procjenjuje se da bi uređaji proizvedeni bez benzena koštali dolar više.

Chen Chuang obolio je od leukopenije takođe se otrovavši benzenom.

Živim u bolnici već šest godina. Osjećam se kao da sam u zatvoru i ne mogu pobjeći. Osjećam se kao da mi je život gotov i stvarno ne znam šta učiniti – kaže Chen Chuang.

Chen Qianqian takođe ima leukemiju, a vlasti su joj uskratile naknadu utvrdivši da uzrok bolesti nije povezan s radnim mjestom.

Izvor: večernji.hr

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/potresan-dokumentarac-o-tamnoj-strani-svijeta-tehnologije-video/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])