Ministar se izvinio Šerbedžiji

Objavljeno: 7. 4. 2014 u 18:59h

Ministar hrvatskih branitelja Predrag Matić javno se izvinio glumcu Radetu Šerbedžiji, zbog reakcije tzv. Štaba (stožera) za odbranu hrvatskog Vukovaru na njegovu izjavu da bi volio da holivudska zvijezda Andelina Džoli u društvu Šerbedžije posjeti Vukovar.

Vukovarski branitelji su odmah nakon toga na svom internet sajtu objavili tekst: ” Rade imaj na umu – Stožer je spreman”.

Ubrzo se oglasio i Šerbedžija koji je najavio tužbu protiv stožera jer mu je ”mučno više baviti se svim tim”.

“Zaista je nevjerovatna, pa čak i zastrašujuća, lakoća sa kojom ljudi u Republici Hrvatskoj, pritom bez ikakve provjere, istraživanja i argumentacije, optužuje i linčuje. Osim što je zastrašujuća, ta lakoća linčovanja pokazuje i da je jedan manji dio hrvatskih medija, novinara i građana ostao zaglavljen u ratnohuškačkom diskursu iz ranih 90-ih godina”, ocjenio je Matić.

“Međutim”, napisao je Matić u otvorenom pismu javnosti, “od straha koji ta lakoća optuživanja proizvodi još je veća žalost koja nastaje kada čovjek vidi sa koliko se spremnosti ta minorna grupa odriče pozitivnih, plemenitih i konstruktivnih namjera i projekata ukoliko se na bilo koji način ne uklapaju u usku i ksenofobnu viziju pravovremenog hrvatstva i ljubljenja Hrvatske”.

 U pismu, koje pojedini hrvatski mediji objavljuju u celini, Matić poručuje da “ova ‘a priori’ antagonistička spremnost, pak, pokazuje ne samo to da je ova grupa zaglavljena u prošlosti, nego i da je sadašnjost i budućnost zapravo i ne zanimaju”.

“A upravo se sve ovo dogodilo velikom hrvatskom (da, gospodo, hrvatskom) glumcu Radi Šerbedžiji i mojoj namjeri da on bude posrednik u uspostavljanju komunikacije sa Džolijevom i organizuje njen eventualni dolazak u Vukovar”, naveo je ministar.

“Ovim se pismom, stoga, pre svega želim ispričati Radi Šerbedžiji što sam ga doveo u situaciju da se, ni kriv ni dužan, brani od difamacija nekog trećerazrednog novinara minornih novina i portala te tobože publicista, koji, k tome, s Vukovarom ima veze koliko i ja s, recimo, Ludbregom. Ispričavam se svom prijatelju Radi i što se, opet ni kriv ni dužan, našao u situaciji da se mora braniti od prijetnji koje mu upućuje nepotpisani autor iz Stožera za obranu hrvatskog Vukovara. Naime, prilikom nedavnog učestvovanja na međunarodnoj konferenciji posvećenoj prevenciji seksualnog nasilja koja je održana u Sarajevu imao sam priliku vrlo kratko i neformalno da razgovaram sa gospođom Anželinom Žoli, što sam iskoristio da je pozovem u Vukovar, a zbog kratkoće susreta, kao posrednika u nekim budućim dogovorima sam predložio zajedničkog prijatelja Radu Šerbedžiju. Dakle, niti se gospodin Šerbedžija nudio, niti se nametao, niti je išta – nadam se ne još zadugo – dogovoreno”, naveo je ministar Matić.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/ministar-se-izvinio-serbedziji/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])