Špagete otrovale sedam studenata?

Objavljeno: 5. 4. 2014 u 10:21h

Zbog bolova u stomaku sedam studenata iz Studentskog doma “Koran” završilo je u Hitnoj pomoći u Palama, a sanitarni inspektori istražuju da li je hrana u menzi krivac za njihove zdravstvene tegobe.

spagete

Niko od studenata koji su primljeni u četvrtak nije hospitalizovan, a kako je istakao ljekar u Hitnoj službi Doma zdravlja Pale Goran Mačar, uzrok trovanja biće poznat u ponedjeljak, kada budu gotove analize Higijensko-epidemiološke službe.

“Svi studenti primljeni su sa blažim stomačnim tegobama i prolivom. Ništa nije bilo toliko urgentno, tako da su pušteni na kućno liječenje”, istakao je Mačar i dodao da primljeni studenti nisu htjeli da obave dalje laboratorijske pretrage.

Prema njegovim riječima, o prijemu studenata odmah je obaviještena Higijensko-epidemiološka služba, čiji su inspektori u petak ujutro otišli u Studentski dom i uzeli uzorke hrane i sa radnih površina.

“Kada sam pitao studente šta su tog dana jeli svi su kazali da su ručali neke špagete, ali ne možemo reći da je uzrok hrana dok ne budu gotovi rezultati analiza”, kazao je Mačar.

O trovanju studenata odmah je upoznat i direktor Studentskog doma “Koran” Dragan Bjelajac, koji je istakao da će detaljno biti utvrđeno zbog čega su studenti završili u Hitnoj pomoći.

“U Domu zdravlja ne znaju šta je uzrok tegoba koje su imali studenti, jer su oni odbili dalje pretrage, tako da se sada čekaju analize i izvještaji inspektora”, rekao je Bjelajac.

Naglasio je da je zatražio od Instituta za zdravlje iz Istočnog Sarajeva da njihovi inspektori dođu i istraže šta je uzrok zdravstvenih problema studenata.

“Ako uzrok bude hrana u menzi, krivci će snositi odgovornost, počevši od mene”, istakao je Bjelajac.

Predsjednik Unije studenata RS Predrag Govedarica rekao je da očekuje detaljne analize uzroka trovanja studenata iz Studentskog centra “Koran”.

“Nedopustivo je da uzrok trovanja ponovo bude hrana u menzi. Međutim, čekaćemo analize koje će pokazati šta je u pitanju, i ako neko bude odgovoran, treba najoštrije da bude sankcionisan”, naglasio je Govedarica.

Prošle godine hranom u menzi otrovalo se 27 studenata koji žive u Studentskom centru “Nikola Tesla” u Banjaluci. Svi su bili hospitalizovani u banjalučkom Kliničkom centru, jer su večerali makarone sa piletinom, od kojih su se zarazili salmonelom.

Najslabija karika

Predrag Govedarica rekao je da je hrana u studentskim menzama najslabija karika u životnom standardu studenata u RS.

“Studenti u domovima ne smiju da strahuju na koji način će se hraniti i ti problemi moraju biti riješeni”, kazao je Govedarica.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/spagete-otrovale-sedam-studenata/||claudebot