Romi u najtežoj situaciji od proteklog rata

Objavljeno: 31. 3. 2014 u 12:36h

Predsjednik Saveza nevladinih organizacija Roma Republike Srpske Saša Mašić ocijenio je da se Romi u BiH nalaze u najtežoj situaciji od završetka proteklog rata, a da su najveći problemi sa kojima se suočavaju nezaposlenost, stambeno zbrinjavanje, zdravstvena zaštita i obrazovanje.

romi_display

Mašić kaže da nije optimista da će ovi problemi biti riješeni, jer za to nema političke volje ni na nivou entiteta, ni BiH, te dodao da samo lokalne zajednice, ukoliko imaju sredstava, pomažu Romima.

“Dekada za inkluziju Roma od 2005. do 2015. godine` je najveća prevara u istoriji Roma, jer je ona trebala posredstvom pretpristupnih fondova da riješi njihove najveće probleme, ali BiH ništa od sredstava nije povukla”, rekao je Mašić Srni povodom 8. aprila – Svjetskog dana Roma.

Prema njegovim riječima, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH ne izdvaja dovoljno sredstava za rješavanje problema Roma, a ništa nije napravljeno ni kada je u pitanju obrazovanje.

On je podsjetio da je u Srpskoj, prema nezvaničnim podacima, između 15.000 i 25.000 Roma, da ih je najviše u Gradišci, te naglasio da je najbitnije zapošljavanje ove populacije.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/romi-u-najtezoj-situaciji-od-proteklog-rata/||claudebot