EU kažnjava upotrebu domaćeg sjemena

Objavljeno: 4. 5. 2013 u 15:14h

Evropska komisija poslaće Evropskom parlamentu uredbu kojom će poljoprivrednicima zakonski propisati obvezno korišćenje standardizovanog sjemena.

domace sjeme

To znači da će upotreba starih, rijetkih i autohtonih sorti biti kažnjiva, čak i ako se radi o proizvodnji za ličnu upotrebu, prenosi Hrvatska radiotelevizija.

Ekološke organizacije i brojna udruženja, čiji članovi pokušavaju da sačuvaju stare autohtone sorte sjemena, bune se protiv namjere Evropske komisije, čija bi odluka mogla da ugrozi suverenost evropskih država u očuvanju genetičke raznolikosti.

Tri najveće kompanije – Monsanto, Dupont i Singenta – kontrolišu čak 53 odsto svjetskog tržišta sjemena, a deset najvećih firmi kontroliše 73 odsto tržišta.

Do toga su došle kupovinom gotovo svih manjih i porodičnih firmi za proizvodnju sjemena, tako da više nemaju konkurenciju.

Pritom je kod tih kompanija tržište sjemena samo sredstvo, jer se radi o najvećim svjetskim proizvođačima herbicida, bez kojih te sorte nije moguće uzgajati.

Američki predsjednik Barak Obama nedavno je potpisao zakon koji sudovima saveznih država ukida pravo da zabranjuju uzgajanje genetski modifikovanih (GMO) proizvoda i proizvodnju GMO sjemena, bez obzira na naučno dokazanu štetnost tih proizvoda za zdravlje ljudi.

Izvor: Fonet/Capital.ba

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/eu-kaznjava-upotrebu-domaceg-sjemena/||claudebot