Stanje na Starčevici stabilizovano

Objavljeno: 25. 12. 2012 u 13:47h

Klizište u banjalučkom naselju Starčevica stabilizovano je i ojačano i ne bi trebalo da dođe do novog pomjeranja tla, rečeno je Srni u Odjeljenju za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja.

Vršilac dužnosti načelnika u ovom odjeljenju Zoran Novaković rekao je danas da će klizište, u dvorištu Stojana Jarilovića, u Ulici Koste Jarića, biti trajno riješeno.

“Klizište je stabilizovano i ojačano, nema novog pomjeranja tla i tako će ostati neko vrijeme, nakon čega ćemo početi izradu projekta da bi vidjeli kako ćemo ovo klizište trajno riješiti”, izjavio je Novaković nakon izlaska na teren.

On je danas obišao i klizište u naselju Rakovačke bare, u dijelu gdje se nalazi tzv. “vojno naselje”.

“Uzrok aktiviranja tla su, najvjerovatnije, podzemne vode koje se skupljaju sa okolnih brda, a koje su nanijele znatnu štetu i ugrozile pet kuća”, rekao je Novaković i dodao da ovo klizište trenutno ne prijeti da će odnijeti kuće, ali da bi moglo doći u tu fazu za 15 do 30 dana.

On je naglasio da će danas ekipa stručnjaka obići teren u naselju Rakovačke bare i sačiniti prijedlog mjera za sprečavanje aktivnosti tla.

Novaković je naveo da će stručnjaci za početak staviti ojačanja, kako bi se spriječilo novo pomjeranje tla, a nakon toga izraditi jedan generalni projekat, raspisati tender i uraditi trajnu sanaciju.

On je istakao da klizišta na ova dva područja neće moći da budu trajno riješena prije proljeća, i dodao da ima još ovakvih područja u Banjaluci, a da najveći problem za njihovu sanaciju predstavljaju finansijska sredstva.

“Budžetom grada nisu predviđena sredstva za ove namjene. Postoje budžetske rezerve kojima raspolaže gradonačelnik, koji će odlukom usmjeriti određeni dio tih sredstava da bi bila sanirana ova klizišta”, rekao je Novaković.

Izvor: Agencije

 

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/stanje-na-starcevici-stabilizovano/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])