Putnici bili satima zarobljeni u vozu ŽRS bez objašnjenja i pomoći

Objavljeno: 20. 12. 2012 u 10:05h

Putnici “Željeznica RS” (ŽRS) na liniji od Novog Grada do Banjaluke preživjeli su pravu dramu u noći sa utorka na srijedu, kada su gotovo šest sati bili zatočeni u zaustavljenom vozu, bez objašnjenja i bilo kakve pomoći od strane radnika ŽRS.

 

Kako su nam ispričali, voz u kojem je bilo djece i staraca uredno je krenuo iz Novog Grada u 19 časova, te je nakon sat i po vožnje odjednom stao na stanici Piskavica, a putnicima niko nije objasnio zašto su stali.

Ono što je posebno zabrinjavajuće, kažu putnici, je da su mašinovođa i kondukter bili u alkoholisanom stanju, ponašali su se bahato i ismijavali uplašene putnike te nisu pokušavali da im pomognu i obezbijede drugi prevoz. V.J. iz Banjaluke, jedna od svjedoka ovog nesvakidašnjeg događaja, rekla je da je situacija bila katastrofalna, te da nikako ne može shvatiti ponašanje zaposlenih u vozu to veče.

“Bili su alkoholisani, izašli su iz voza i otišli u kućicu pored pruge. Mi smo išli za njima po mraku i molili za prevoz ili da nam kažu koliko ima do magistralnog puta, a jedan od njih je rekao da ima pet kilometara, pa onda 15 i čak 20 kilometara, te da nijedno vozilo ne može doći po nas, već da čekamo”, ispričala je V.J. i dodala da je jedan od putnika potom pozvao policiju. Prema njenim riječima, iz centrale stanice dobili su objašnjenje da je usljed snijega palo drvo i pokidalo mrežu.

“Međutim, neshvatljivo mi je da je drugi voz uspio proći tom dionicom, pored nas”, ispričala je ova putnica i dodala da je u vagonu bilo više od 10 putnika. Međutim, navela je da su se neki uspjeli organizovati, jer su članovi njihovih porodica došli po njih.

“Po mene je došao otac i to je prišao blizu voza, što znači da su lagali kada su kazali da se do nas ne može doći i organizovati drugi prevoz”, kazala je ona. Isto tako, Snježana B. iz Banjaluke, koja je putovala na ovoj liniji, rekla je da su u Banjaluku stigli oko 3.30 ujutro.

“To što smo doživjeli je katastrofa, haos živi. Nije problem što je došlo do kvara ili nečeg sličnog, jer se to može svakom desiti, nego je problem u odnosu zaposlenih u vozu to veče. Kad smo ih pitali šta se dešava, oni su nam se smijali u lice”, ispričala je vidno ogorčena Snježana B.

Prema njenim riječima, putnici koji nisu uspjeli da se snađu za prevoz čekali su do kraja u vozu, dok po njih nije došla “dizelka”, pa su tako stigli na odredište.

U ŽRS kažu da je u ovom slučaju, u utorak u 20.25, došlo do kidanja kontaktne mreže i oštećenja izolatora na stubovima na dijelu pruge između Piskavice i Potkozarja, usljed pada stabala zbog težine snijega.

“Pruga je u 1.25 osposobljena za dizel vuču. I dalje se na relaciji Omarska – Potkozarje svi vozovi prevlače dizel vučom. Voz na relaciji Dobrljin – Banjaluka je otpremljen iz stanice Piskavica u 2.08 sa četiri putnika”, naveli su iz ŽRS.

Dodaju da su preostala tri, koja su se zatekla u vozu u momentu kidanja kontaktne mreže, otišla autobusom u pravcu Banjaluke. Naveli su da magistralni put prolazi vrlo blizu stanice Piskavica, što je i iskoristilo tri od sedam putnika koji su se zatekli u vozu.

“Protiv naših radnika ćemo u svakom slučaju pokrenuti disciplinski postupak i, ukoliko potvrdimo navode putnika, rigorozno ćemo ih kazniti”, stoji u odgovoru iz ŽRS. Međutim, navode da im nije jasno o kojem mašinovođi se govori, jer putnici ne mogu vidjeti mašinovođu, a on ne smije napuštati lokomotivu. Istakli su da se ovakvi događaji kidanja kontaktne mreže dešavaju, te da se nakon njih vrši ispitivanje uzroka njihovog nastanka.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/putnici-bili-satima-zarobljeni-u-vozu-zrs-bez-objasnjenja-i-pomoci/||claudebot