I naučnici o smaku svijeta: Evo šta se treba dogoditi da bismo svi nestali!

Objavljeno: 20. 12. 2012 u 14:24h

Potomci Maja demantovali su da će 21. decembra 2012. biti smak svijeta, međutim, naučnici predviđaju šta bi se zaista trebalo dogoditi da čovječanstvo sutra nestane.

Smak svijeta bi došao da Zemlju pogodi crna kometa te se aktiviraju super-vulkani i da se klima potpuno promijeni. Tada bi nastupila glad koja bi izbrisala ljudsku rasu.

Astrofizičarka Jocelyn Bell Burnell vjeruje kako je najvjerojatniji scenario za smak svijeta zapravo udar crne komete.

Kraj svijeta za čovječanstvo bi mogao značiti kraj jednak onome za dinosaure prije 165 milipna godina. Ubila ih je kometa širine 10 kilometara. Burnell ističe kako bi Zemlju, da svega nestane, sutra trebala pogoditi ogromna kometa, piše Daily Mail.

Crne komete inače imaju manje snijega na vrhovima te imaju puno više prašine, zbog čega ih je jako teško uočiti. Astrofizičarka ističe kako bi kometa ubila mnogo ljudi na mjestu na kojem udari u Zemlju, ali bi ostalo čovječanstvo umrlo nakon nekog vremena, jer više ne bi mogli disati zbog količine prašine koju bi kometa izbacila u atmosferu.

Prema njenim navodima, zrake sunca, zbog prašine, više ne bi dopirale do Zemlje te bi okolina izgledala kao da vlada vječna zima.

Vulkanolog Dave Rothery vjeruje u sličan scenario, ali ističe kako bi prašina u atmosferu došla iz vulkana. Prašina bi blokirala sunčeve zrake te bi zavladala glad u cijelom svijetu.

Izvor: Doznajemo

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/i-naucnici-o-smaku-svijeta-evo-sta-se-treba-dogoditi-da-bismo-svi-nestali/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])