U Grčku zbog… kestenja!

27. October 2012.

Svježija jutra, opalo lišće i tamnija predvečerja najavljuju dolazak jeseni, a širom Grčke proslavlja se najslađi simbol tog godišnjeg doba, kesten.

Selo Kastanica u Arkadiji, na Peloponezu, danas će gostima poželeti dobrodošlicu, uz muziku, ples i puno kestenja, spremljenog na sve kulinarske načine, dok će se pet lokalnih kuvara takmičiti za najbolji recept u spremanju kestenja.

Okruženo debelim granjem drveća kestena, i sa imenom koje znači “mali kesten”, nije ni čudo što to živopisno mjesto ima najstariji festival kestena u Grčkoj.

Selo Ksurikti na obroncima planine Pelion, u jugozapadnom delu Tesalije u centralnoj Grčkoj, je domaćin podjednako popularnog godišnjeg festivala kestena.

Očekuje se da će više od 5.000 posjetilaca ove godine prisustovati festivalu na seoskom trgu, gdje će kotao od samog jutra kuvati svježe kestenje.

Iako se, najveći broj festivala kestena održava u kontinentaloj Grčkoj, neki od najzanimjivijih se održavaju na ostrvima.

Poznati festival kestena u Elosu na Kritu je održan 21. oktobra, dok će sezona festivala kestena biti zatvoriti sa festivalom na Lezbosu 3. i 4. novembra.

Izvor: Tanjug

Šta ti misliš o ovoj temi?