Šta sada radi Džo Bagerista?

Objavljeno: 5. 10. 2012 u 15:11h

Ljubisav Đokić, poznatiji kao Bagerista Džo i simbol petooktobarskih promjena, kaže da nije imao velika očekivanja ali da je ljut “zbog lopovluka u državi”.

Peti oktobar, 12 godina nakon smjene Miloševićevog režima, vrijeme je da se preispita postignut napredak, ali i prilike koje su propuštene.

Prije 12 godina bio je u svom bageru na ulici i borio se protiv ondašnjeg režima. Bager, simbol petooktobarskih promjena u Srbiji, danas je pokvaren. Nije ga prodao iako mu je to bila jedna od ideja koje je imao prije 5 godina.

Ljubisav Đokić, popularni Bagerista Džo “sastavlja kraj s krajem” od penzije, a kada se kako kaže iznervira zbog loših poteza vlasti izađe na ulicu i pridružuje se štrajkačima.

Ljubisav Đokić kaže da živi od 20.000 dinara penzije, i na pitanje kako mu je odgovara:

“Nikako, više gladan nego sit. Evo dugujem za Infostan, ne plaćam im”, kaže Đokić.

Ljubisav Đokić ima 70 godina. Još kao četvorogodišnjak je naučio šta znači boriti se, jer mu je tada otac nehotično povrijedio kičmu, zbog čega je do svoje devete godine ležao u bolnici u gipsu i ponovo učio da hoda. Iz okoline Bajine Bašte preselio se u Beograd.

Sticajem okolnosti išao je u školu sa Titovom djecom, jer je živio na jednoj mansardi na Dedinju. Zaposlio se, oženio, potom otvorio poslastičarsku radnju, a poslije razvoda, prvu privatnu šljunkaru. Lijepo je, kaže, tada zarađivao, te se zato i najradije sjeća vlade Anta Markovića.

“Neka naprave delić onoga što je napravio Ante Marković, evo ja ću da ih podržim. Verujte ja kada izađem napolje i vidim moj dinar na kursnoj listi, hoće srce da izleti iz grudi, radujem se”, kaže Đokić.

Navikao je uvijek naporno da radi, ali i da pristojno zaradi za sebe i porodicu. Zbog toga što je u mladosti volio da troši na skupe stvari dobio je nadimak Džo. Razočaran je i ljut jer nema posla i jedini izvor prihoda mu je penzija. Nije član nijedne stranke, političarima ne vjeruje i ima zamjerke na sve vlade, i prije i poslije petooktobarskih promjena.

“Nisam ja za politiku verujte, ja ne pretendujem da bih bio nešto u politici, ali hoću da ih kontrolišem maker i bagerom”, kaže Džo.

(B92)

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/sta-sada-radi-dzo-bagerista/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])