“Šetači” ne smiju pred zgradu Vlade RS-a

Objavljeno: 23. 6. 2012 u 15:50h

Banjalučka policija saopštila je danas da građani, koji su se sinoć okupili ispred zgrade Radio televizije Republike Srpske u Banjoj Luci, “nisu postupili po naređenju policijskih službenika da ne prilaze zgradi Vlade RS-a, koja je jedan od posebno čuvanih objekata ispred kojeg po zakonu nije dozvoljeno okupljanje“.

Iz CJB Banja Luka navode da su policajci vršili osiguranje javnog skupa na kojem su se okupili građani koji protestvuju zbog izgradnje poslovno-stambenog kompleksa kod “Medicinske elektronike“.

Oko 19:45 časova grupa građana je u toku šetnje došla do neposredne blizine objekta Radio – televizije Republike Srpske i krenula prema objektu Vlade Republike Srpske.

“Policijski službenik stao je ispred grupe građana, izdao naređenje da se zaustave i saopštio im da ne mogu nastaviti kretanje prema zgradi Vlade Republike Srpske, jer Zakon o javnom okupljanju građana ne dozvoljava organizovano okupljanje građana u blizini objekata koji se posebno osiguravaju“, stoji u saopštenju.

Tada je, kako se dodaje, jedan muškarac, koji se kretao na biciklu, počelo da viče “Picin park (zelena površina ispred Medicinske elektronike) je naš, šta ne može dalje, nećeš nam ti zabraniti”.

Ova osoba nije sišla sa bicikla već ga je, navodi policija, “usmjerila prema policijskom službeniku i udarila biciklom u njega, a zatim pokušala da siđe s bicikla“.

U saopštenju se tvrdi da je “policijski službenik navedenu osobu uhvatio za nadlakticu desne ruke i povukao ga sa bicikla pokušavajući da ga savlada. U tom momentu veći broj nepoznatih građana prilaze i guraju policijske službenike pokušavajući da ih fizički napadnu te da ne dozvole lišenje slobode pomenute osobe“.

Operativnim radom na terenu policijski službenici su došli do saznanja da je muškarac koji je „narušio javni red i mir fizičkim napadom na policijske službenike R.Š., nastanjen u Banjoj Luci“.

Slijedi daljnji rad, kako navode, na utvrđivanju odgovornosti i peduzimanju zakonom predviđenih mjera protiv navedene osobe.

Treba podsjetiti da već četvrtu sedmicu traje okupljanje građana Banje Luke protiv izgradnje velikog poslovnog objekta kod “Medicinske elektronike“, čije pripreme za izgradnju su uveliko u toku i pored činjenice da jedan broj građana protestuje.

Iako vlasti Banje Luke nisu dostavite informacije koje su zatražile nevladine organizacije o dodjeli zemljišta investitoru, preduzeću “Grand trade“ iz Banje Luke, građani su poručili da neće odustati od svojih zahtjeva i da će nastaviti okupljanje svako veče.

Neki od sinoćnih učesnika ovih okupljanja ispričali su da su se uputili prema zgradi RTRS-a kako bi mirno proveli akciju akciju “Bukom protiv tišine”, odnosno izrazili nezadovoljstvo radom javnog servisa RS-a koji pripada svim građanima, ali ove proteste ignoriše.

Tvrde da nije bilo razloga za “prekomjernu upotrebu sile” od policije te da su građani formirali obruč i spriječili hapšenje R. Š, koji je policajce pokušao zaobići biciklom.

Iz građanske inicijative “Park je naš” danas je poručeno – “Niste nas uplašili”, a novo okupljanje zakazano je i za večeras u 19:00 časova.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/setaci-ne-smiju-pred-zgradu-vlade-rs-a/||claudebot